Д-р Милева: Не е правилно специализантите да получават повече средства от специалистите

С приоритет да се обърне внимание на условията за специализация за съдебна медицина, патоанатомия и анестезиология. Това предложи бургаският депутат от ГЕРБ д-р Галина Милева на заседание на Комисията по здравеопазване към НС при представяне на измененията в наредба №34 от страна на Министерството на здравеопазването.

По време на дебатите стана ясно, че ведомството подготвя екшън план за специалисти в областта на медицината.

Зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов , отговарящ за този ресор, пое ангажимент след предложенията на д-р Милева, отново да се преразгледат мерките заложени в наредбата.

„Изключително важно е да се намери механизъм, за да продължим да обучаваме специалисти, които след това да практикуват в България. Необходим е обаче и баланс, защото на този етап се предлага специализиращите в областта на патоанатомията и анестезиологията да получават по три минимални заплати , а тези по съдебна медицина по четири. Така се получава парадокс, защото специалистите ще получават по-малки възнаграждения от специализантите. Трябва да се намери баланс за да бъдат стимулирани всички доктори”, категорична е д-р Милева.

Тя представи и статистика, според която през 2012 г. в страната са работили 1700 анестезиолози, а в момента са 750. Патоанатомите пък са около 100.

„Данните са стряскащи. Ако тенденцията продължи ще се наложи да каним доктори от други държави да работят у нас”, каза още д-р Милева.