Станишев се оттегля – БСП с нов лидер от 27 юли

“Като лидер на партията предлагам на днешния пленум да вземе решение за свикването на заседание на конгреса на 27 юли, на който да приемем предизборната си платформа и да изберем нов председател на БСП.” Това заяви Сергей Станишев на днешното заседание на НС на БСП.

“Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето. С европейското си влияние и позиции. С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие”, заяви Станишев.

“Имам самочувствието, че съм направил много за този път – заедно с мнозина от вас отстоявахме БСП като партия, отстоявахме позиции, водихме битките и в управлението, и в опозиция. Днес БСП е фактор в европейската лява политика. Има силна младежка организация. Има подготвени и калени хора. Има и енергията да се променя и развива. Аз се гордея с това”, каза още той.

“За никакво обновление не можем да говорим обаче, ако не си кажем нещата направо. Особено ако не назовем онова, което ще спъне всяко ръководство и ще подмени всяка благородна кауза. Защото днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят нашето поведение и се отразяват – защо не си го кажем – на начина, по който хората ни възприемат и оценяват. Отдавна ме познавате. Не съм човек, който отстъпва пред трудности и под натиск. Лошото не ме демотивира. Не се плаша от битки, дори такива, които изглеждат с невъзможен изход. Репутацията, каузата на БСП, отговорността пред моята партия – това е основата за всяко мое действие или решение през годините”, категоричен е лидерът на БСП.

“Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си?”, попита той.

“Започваме да се превръщаме не в единна политическа организация, а в група индивиди, за част от които важи правилото, че най-важното е да се докопаш до позиция. Защото само така можеш да превърнеш личните си битки в общи, а общите – в лични. Подобно поведение е крайно опасно. То отблъсква от нас всеки вярващ, че БСП е партията, която иска и може да реши проблемите на хората, на обществото, на страната. Има хора, които разглеждат БСП като ООД. Категорично няма да позволя тя да се разглежда като фирма, като приватизиран обект, като частна собственост, като възможност за придобиване на акции в корпорация. БСП не е и бюро по труда – това е нашата партия!”, категоричен е Сергей Станишев.

“Казвам всичко това, защото най-жестоко и несправедливо съм бил атакуван отвътре. Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?”, попита той.

“Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси. Това е отрова в сърцето на нашите хора, не е стрелата която ще убие мен. Тя убива партията. Убива вярата, убива каузата. Тя води до резултата, който постигаме. Другари, нека да затворим тази страница. Нека излезем оттук с позитивно говорене. Готов съм да простя всички хули и обиди, в името на общия успех на БСП. Трябва да излезем днес от тази зала единни, мобилизирани, консолидирани зад една обща кауза. За да излъчваме увереност. За да бъдем убедителни за хората”, подчерта той, цитиран от Агенция Кросс.