Обстановката в Област Бургас към 11.00 ч. на 16.07.2014 г.

Проливният дъжд през нощта на 16.07.14 г. продължил повече от четири часа предизвика наводнения в общините Созопол и Приморско. По данни от центъра за аерокосмическо наблюдение на МВР се очаква валежите да спрат днес след 14.00 часа, съобщиха от Областна администрация.

В община Созопол са наводнени: Пътен възел Созопол на северния вход на града, образувани са колони от автомобили в двете посоки, екипи на Пътна полиция Бургас работят за отклоняване и регулиране на  движението. Призоваваме гражданите да се въздържат от пътуване в следващите няколко часа. Наводнени са и участъци пред къмпинг „Градина”.

В община Приморско със заповед на кмета от 7.00 днес е обявено бедствено положение. Наводнени са приземните етажи на заведения магазини и хотели, сградата на общината, детската градина.  Няма бедстващи граждани.

Наводнени са пътни участъци в района на р. Ропотамо. Между къмпинг „Аркутино” и моста на реката, могат да преминават само товарни автомобили с повишена проходимост. Наводнен е пътят по направление Царево в района на Дяволското блато. Наводнен е участък от пътя Приморско – Китен покрай Международния младежки център.

Язовир Ясна поляна е с нормално ниво. Следи се постоянно и не прелива. НЯМА ОПАСНОСТ за населението!

Навсякъде работят екипи на Пожарна безопасност и защита на населението, привлечени са допълнителни екипи от Бургас, в готовност са аварийни модули от военните формирования. Областна администрация Бургас призовава гражданите към търпение. Прогнозите сочат успокояване на атмосферата в следващите часове. От всички отговорни институции се прави необходимото за бързо нормализиране на обстановката.