Премиерът призова за бързи и енергични действия за съставяне на редовно правителство

Направихме честни и свободни избори и това не се оспорва от никого, коментира министър-председателят проф. Георги Близнашки пред журналисти по повод приключилите на 5 октомври избори за 43-то Народно събрание. Търговията с гласове беше ограничена, което личи и от избирателната активност в някои региони, посочи премиерът. Той изрази съжаление, че не всички български граждани упражниха правото си на глас, но изрази удовлетворение от активността на сънародниците ни зад граница.

Всички основни политически сили трябва да приемат резултатите от изборите, счита министър-председателят и изрази очакване до 10 дни новият парламент да бъде сформиран. „Задачата за съставяне на редовно правителство няма да бъде никак лесна, но всичко зависи от здравия разум, мъдростта и добрата воля на основните политически сили“, каза проф. Георги Близнашки и отново подчерта, че страната се нуждае от силно политическо правителство. „Основните политически сили трябва да се ангажират с управлението на страната, независимо как ще се разпределят ролите – кой ще поеме отговорността за управлението и кой ще остане в опозиция“, категоричен беше служебният министър-председател.

В отговор на журналистически въпроси проф. Георги Близнашки заяви, че не е готов да заема още дълго поста на служебен премиер и определи подобен сценарий като „експеримент“. „Страната има нужда от силно правителство, при което е ясно кой какви отговорности носи. Служебното правителство ще продължи да изпълнява своя дълг, но това трябва да се случи в относително кратки срокове. Затова подчертавам и призовавам основните политически сили да поемат отговорност и да покажат добронамереност, защото действително се натрупаха изключително тежки проблеми, които предполагат дългосрочни решения, каквито едно служебно правителство не може да вземе“, каза премиерът.

Проф. Близнашки припомни, че служебният кабинет не се ограничи единствено до изпълнението на основния си ангажимент да организира изборите, но също така възстанови доверието на европейските институции към България. По думите му, за преодоляване на тежките предизвикателства не са достатъчни само експертните знания, а са необходими политическа воля и широко обществено съгласие. „Това могат да го постигнат само политическите партии, представени в Народното събрание. Каквото трябва да направим като служебно правителство, ще продължим да го правим, но политическите сили да бъдат така добри да поемат отговорността за съдбините на страната. Основната задача, пред която бяхме изправени – да създадем нормални условия за изборите, беше изпълнена. Имаме легитимни резултати, които се приемат от всички“, заключи премиерът и призова за бързи и енергични действия от страна на лидерите на основните политически сили.