Кметовете от Бургаско споделиха проблемите за летния сезон пред областния управител

Ден след встъпването си като областен управител проф. Мария Нейкова се срещна с кметовете на общини и председателите на общинските съвети в област Бургас. На срещата присъстваха и директорите на териториалните дирекции на МВР, РЗИ и Областна дирекция по безопасност на храните. Подготовка за летен сезон 2024, организация на изборите за евродепутати и народни представители, както и проблеми на общините бяха основни теми на дискусията, съобщиха от пресцентъра на Областна управа.

Най-общо кметовете споделиха, че проблемите им са свързани най-вече с липсата на добро взаимодействие, качествена междуселищна инфраструктура, липсата на дежурни екипи от страна на ВиК дружеството и ограничаване загубите на вода следствие на аварии по водопроводната мрежа.

Кметът на Община Бургас Димитър Николов акцентира върху приоритетния Южен обход на к-с „Меден рудник“, разрешаване на проблема със свлачището на алеята към кв. Сарафово и уреждане на имотния казус между държава и община, с който ще се привлече голям чуждестранен инвеститор.

Кметът на Община Айтос Васил Едрев призова за намиране на разрешение за изграждането на обходния път на Айтос, който ще изведе товарния трафик от града, което допълнително ще реши и проблема с автомобилните задръствания и  в съседната община Руен. За обходен път настояват и от администрацията на Община Карнобат.

Кметът на Община Средец Иван Кичев постави темата за безводието в Странджа, незаконната сеч и незаконното строителство от ромската общност в общината – проблеми, с които общината полага усилия да се справя, но и търси съдействие от държавните териториални структури.

При миналогодишните наводнения община Царево пострада най-много. Нанесените щети от проливните дъждове са за десетки милиони лева. Заместник-кметът на общината Георги Стоянов сподели, че все още се справят с последиците от наводнението и най-вече с възстановяването на отнесената пътна и мостова инфраструктура от пороите. На дневен ред е справяне и с незаконното къмпингуване и обезопасяване на свлачищните процеси на Централен плаж – Царево.

От Община Сунгурларе заявиха, че наред с общите проблеми, характерни за всички общини, при тях има остра нужда от поне още една или две линейки, осигуряваща Бърза помощ, както и обезпечаващ медицински персонал. Към настоящия момент те разполагат с една линейка и е крайно недостатъчна за района, който покрива. Областният управител препоръча добра практика, установена в други общини, които поемат обучението на студенти от съответната община и след завършването им се назначават веднага на работа.

Директорът на ОДМВР старши комисар Емил Павлов съобщи, че е създадена необходимата организация както за предстоящите избори за евродепутати и народни представители, така и за обезпечаване сигурността през летния сезон. По курортните градове ще има командировани полицаи от Полша, Чехия и Германия, както и 428 служители от вътрешността на страната, които ще подпомагат местните служители на ОДМВР в справяне с битовата престъпност, свеждане до минимум злоупотребите на предстоящите избори, обезпечаване на пътната безопасност и осигуряване на спокоен летен сезон.

Директорът на РЗИ докладва, че няма опасност от епидемична обстановка в област Бургас за което и да е вирусно заболяване.

Всички присъстващи поздравиха проф. Мария Нейкова с встъпването й в длъжност, като заявиха, че, познавайки стила й на работата, са уверени в добронамереното сътрудничество и намирането на общия път към разрешаването на проблемите.

„Винаги можете да разчитате на мен и на колегите ми от Областна администрация Бургас за съдействие, бърза комуникация и добро взаимодействие в посока развитието на общините и област Бургас. Ще продължим да работим конструктивно“, заяви областният управител проф. Мария Нейкова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *