Успешна творческа командировка

След една поредица от осем книги посветени на християнството, с което нашия съгражданин Черньо Чернев печели все повече читатели от страната и чужбина, на път е да бъде издадена и девета по ред авторска книга.

За неговите творчески командировки в чужбина през настоящата 2014 г. и за бъдещите му планове, той беше любезен да отговори за зададените въпроси:

 

Въпрос: Почти девет месеца очакваме с интерес Вашата девета книга „ Света гора-извън времето и пространството”? На какъв етап е нейната реализация?

Отговор: Самата тематика и идея на моята книга определено нахвърли границите на невъзможното, тъй все повече и повече усвоявах инфомация от честите ми посещения в Света гора за неразгаданите тайни на чудеса и загадки в единствената в света монашеска република. За Коледа тя ще излезе на пазара.

 

Въпрос: Научихме, че в края на април тази година отново сте били в Атон? Каква е била Ваша цел и това посещение свързано ли е с новата Ви книга?

Отговор: Естествено да, всяка една моя книга е плод на дългогодишни изследвания в архивите на водещи библиотеки по света и манастири, с лични посещения на място, за да усетя атмосферата на отминали събития, акуратно записани в летописните книги на светите обители и в лични разговори с монасите.

Въпрос:  Научихме за някакви неочаквани премеждия при последното Ви пребиваването в Света гора на Атон?

Отговор: Още преди да стъпя на нашето пристанище Арсаната в Атон, силното вълнение не позволи на капитана на ферибота да ни остави там, където ни очакваха с джипа на манастира. Отзовахме се, без да сме планирали на почти 40 км по  далече в порта  Дафни на столицата Карея. Слава Богу, откараха ни до Карея и после до манастира Ватопед, чиито ктитор /благодетел/ е английския престолонаследник принц Чарз, внук на гръцкия крал и е източноправославен християнин. Нормален път не съществува между нашия манастир и Ватопед. От тук започна нашата одисея-пеш по стръмните планини до 1200 метра височина с резки наклони. Групата ни беше от шест поклоника, силен и студен вятър, като 17 км преход преминахме за близо шест часа. Посрещнати най сърдечно от игумена на българския манастир схиархимандрит Амвросий, точно на връх Великден.

По искане на монашеското братство подарих моите  две книги посветени на Света гора и те вече са част от библиотеката на манастира, редом с „История славянобългарска”. Научих още много тайни и загадки от посещенията си и в другите манастири, за които ще разкажа в третата си по ред книга, посветена на тази република. Навсякъде бях приет радушно и с разбиране за моята мисия.

 

Въпрос: Преди няколко дни, в началото на октомври се завърнахте от нова творческа командировка. Ако не е тайна, къде бяхте и каква беше целта на това пътуване?

Отговор: Почти седем години се подготвях да реализирам това пътуване в Средна Азия на територията на Република Турция. За да се докосна първо до манастира Полихрон, в който Свети Константин Кирил Философ е съставил глаголицата. Едно, наистина послание от боговете  и за невероятните значения на всяка една буква в нея. Повярвайте ми, тази азбука е повече от изкуството на мисълтта. Закодираните текстове занимават световноизвестни учени от цял свят.

Факт е, че преди три години написах лично писмо до г-жа Ирина Бокова с предложение и аргументи, тази азбука да бъде вписана в Списъка на световното културно наследство на човечеството и това беше изпълнено през 2013 година с решение на ЮНЕСКО. Този акт, като български патриот ме изпълва в гордост.

Събраните материали, лични срещи, анализи  и много цветни снимки ще бъдат в новата ми десета книга със заглавие”. Глаголицата-послание на боговете или….капсула на времето”. Изненадващи анализи от НАСА допълват и потвърждават извънземния и произход. Кореспонденцията ми с водещи учени, потвърждават световното значение на тази уникална азбука, в която има информация, представяте ли си и за ………….съзвездието Сириус.

 

Въпрос: Научихме, че паралелно с това пътуване сте имали срещи с  преподаватели в университети на Измир и Истанбул. Ще бъдат ли  Вашите книги преведени там на турски и английски езици?

Отговор: Да, така е, но аз питам шеговито, откъде е изтекла тази информация. Следваща ми книга е посветена на една друга тема. Самото име на новата ми книга ще подскаже за какво иде реч. Тя има заглавие „ Тайните на древния Констатинопол и християнските знаци на бъдещето”. Легенди преплетени през исторически доказани събития остават все още неизяснени за нашето поколение. Фактите накуп дават изненадващо непредвидими, почти фантастични решения.

Пак преди доста години, влизайки в Света София и четейки преди това безкрайните записки на чуждестранните пътешественици от онова време, се осмелих на подскажа  на директора на този музей, че под пода някъде има вероятно таен тунел, който свързва редица сгради от онова време и минава под Босфора. Приятно бях изненадан от предоставената ми сега, пълна информация за организираните научни проучвания, при които е установено, че наистина има подземните тунели на дълбочина повече от  285 метра под земята. Информацията  и снимките от тези изследвания ще бъдат част от тази книга. Заедно с едни автентични описания за спящия гръцки крал в Констатинопол, тогава столица на Византия. За остров Халки, където са учили видни български възрожденци и още

информация за събития, свързани с християнството и българското присъствие тук.

Благодаря Ви г-н Чернев за изчерпателната информация. Очакваме новите заглавия с пожелания за творчески успехи и в бъдеще.

 

Приложение:  Кориците на новите три книги и снимка пред развалините на манастира Полихрон в Мала Азия.

 

kniga1

 

kniga2

kniga3

6 Отзиви

  1. До кога ще налагате такива частни интереси на Помориици като горенаписаното.Защо не пишете за 43-то заседание на общ.съвет което се състоя още преди три дни.Сигурно на някои хора така им отърва

  2. кака Нона

    Къса ти е пишката нещастен селянин!
    Поморие има вековна история и е важно е поколенията да знаят своята история, за разлика от говедата които пасеш на село.
    Нашия помориец Киро Киров ще превземе морския Еверест, като покори нос Хорн. Това е на дядо ти колибата!
    Така, че не мери заслугите на изявените поморийци с твоя селски манталитет.

  3. Георги Масларов

    Не е възможно поморийци да имат такъв нисък хоризонт на мислене, както фрапантния Петьо от вероятно Козичено или Руен.
    Трябва да си достатъчно тъп или олигофрен, за да не оцениш своите съграждани, които достигат европейски върхове и вместо да им се поклоним-питаме за някакви сесии, които се обявяват в сайта на нашата община.
    Видимо това не е по силите на подобни твари, които освен собствения си интерес поднесен на тепсия не се интересуват дори от общоизвестните в цялия свят новини от споменатия сайт.
    За какви приоритети говорим, след като такива недоразумения се опитват чрез свои мнения да се легитимират в публичното пространство. Зер никой не забелязва ниската трева и всеки я гази!
    Злоба, завист или двете заедно миксират подобни словоблудства на ниско интелигентни същества, които са твърде далече от света и гледат единствено в своята чиния от леща или спанак!

  4. кметския наместник

    Как да излезем от кривата на неразбраното гражданско недоволство, която някои съграждани вместо да се трудят независимо в държавния и частен сектор, се опитват да манипулират своята завист в елементарно питане ЗАЩО ТУК -А НЕ ТАМ?
    Ами четете, просвещавайте се, научете се да владеене езика да доброто, а не да шетате из интертета и да мърсите постиженията на нашите съграждани. Е, това не мога да разбера – ние всеки ден работим за благото на общината, а други питат и само питат, без да са допринесли с нещо за своята община.
    Готованковци като питащите, могат единствено да се втурнат към мотиките и са изработят нещо, произведено от тях, а не да чакат на софрата приготвените ястия от други. Срам нямате ли?

  5. Ако в 21в някои не знае историята на Поморие е неграмотен помиар и да вземе да скрие простотията си

  6. Боже, доживяхме помияри да ни дават акъл? Абе, що не се криеш да сереш на тихо, без да мърсиш интернета и да обиждаш поморийци. Който за разлика от тебе, дето си расъл по чукарите имат самочувствие на велик град с велико минало.
    И тихо, защото оня отгоре гледа и съди подобни недоразумения!