Цацаров иска имунитета на 8 депутата и на поне 1 евродепутат

Имунитетите на осем депутати от 43-тото Народно събрание и поне на един евродепутат ще поиска главният прокурор Сотир Цацаров заради наказателни производства срещу тях, съобщи “Правен свят”. Исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени в Народното събрание накуп и най-късно до средата на ноември.

От осемте парламентарно представени политически сили, само две нямат в редиците си депутати с наказателни производства. В четири от групите има по един разследван народен представител, а в други две – по двама.

Засега не са ясни имената на народните представители, както и от кои политически сили са те. Все пак, двама от тях са известни от преди. Единият е лидерът на “Атака” Волен Сидеров, срещу когото има дело за хулиганство и лека телесна повреда на полицай заради скандала, който той вдигна в началото на година по време на полет от София до Варна и на самото летище в морската ни столица.

Вторият е Цветан Цветанов. Срещу него има три висящи съдебни производства. На първа инстанция е делото, по което той е обвинен за неупражнен контрол на мобилното подслушване в МВР.

Пред Софийския апелативен съд има две дела срещу бившия вътрешен министър. Първото е за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров и е насрочено за 5 ноември – следващата сряда. По това дело Цветанов бе оправдан на първа инстанция.

Става ясно, че съдът няма да може да даде ход на това дело, след като исканията за снемане на имунитетите ще бъдат внесени до средата ноември.

За 12 ноември в САС е насрочено делото за шестте “НЕ!!!”, по което Цветанов е подсъдим, защото е отказал прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Орлин Тодоров, поискани от прокуратурата и разрешени от съд. По това дело Цветанов бе осъден на четири години затвор на първа инстанция, макар прокуратурата да бе поискала условна присъда от 3 години затвор. Според източници на “Правен свят” има вероятност до тогава Цветанов да не е с имунитет и делото да тръгне.

Освен за депутати в 43-тото НС, до средата на ноември ще бъдат готови и исканията на главния прокурор за снемане на имунитети на няколко евродепутати. Засега е ясно само, че един от тях е Сергей Станишев.

Преди четири години той беше обвинен, че в периода 4 ноември 2005 г. – 27 юли 2009 г. е загубил седем секретни доклада – три на ДАНС, два на МВР, един на министъра на отбраната и един от НАТО.

Четири пъти съдът връща делото на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Накрая Станишев се възползва от правото си по Глава 26 от НПК и сам поиска от съда да гледа делото.

През декември 2013 г. прокуратурата внесе в СГС предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и налагане на административно наказание. Но от тогава делото не може да тръгне в съда, защото, поради секретен гриф, обвиняемият не е получил препис от предложението.