За управлението на дисциплината в класната стая

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Педагогическият колектив на СОУ”Любен Каравелов” – Несебър участва в обучение относно управлението на дисциплината в класната стая.

Проблемът с дисциплината като система от профилактични и интервенционни стратегии, предназначени за контрол и управление на ученическото поведение е особено актуален в последно време.

Несебърските учители се запознаха с различните дисциплинарни модели и споделиха своя опит от прилагането им в класната стая. В хода на обучението, следвайки екипния принцип на работа, педагозите обсъдиха въпроси,свързани с асертивното поведение и асертивните дисциплинарни практики.

Те се обединиха около идеята, че дисциплината и самодисциплината трябва да водят до регулиране на недопустимото към приемливо поведение, съобразно обстоятелствата и средата във всеки клас.

Не бяха подминати дискусиите свързани с методите и подходите за преодоляване  на негативните ситуации и провокативното поведение на подрастващите; различните нива на взаимоотношенията учител-ученик; въвеждането на правила, необходими за приучването на учениците към отговорност.

Оживените дебати доказаха необходимостта от подобни обучения, в които се споделят различни практики за решаването на проблемите в училище.

                                               Мара МОМЧИЛОВА