Започна реставрацията на стария кей в Поморие

Започна реставрацията на едно от емблематичните места на Поморие – Старият кей. Днес заместник-кметът Кунчо Гайдов и представители на фирмата изпълнител по проекта – ДЗЗД „Стария пристан – Поморие”, откриха строителната площадка на кея. През лятото на 2015 г. любимото място на жителите и гостите на града отново ще предлага условия за отдих и разходка, съобщиха от общината.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ, която e отпусната за ремонтирането на кея по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” е 741 871, 18 лв. Проектът предвижда подмяна на носещата конструкция, дървената конструкция, парапетите и стълбищата към него. Посетителите ще могат да се наслаждават на морето със стационарен бинокъл за наблюдение. Другата емблема на Поморие – „момченцето с гроздето”, която се намира до пристана, ще бъде преместена в близост до сградата на Общината, докато текат строително-ремонтните дейности, след което ще бъде върната на мястото си.

Старият кей е построен още преди Втората световна война, той е бил използван като пристан за малки товарни, а по-късно и за риболовни и пътнически кораби. Днес мостикът е туристическа атракция за гостите на града и място със сантиментална стойност за жителите. Въпреки нуждата от постоянна поддръжка на подобен тип съоръжения, позиционирани в морето, досега кеят е бил оставен на пагубното въздействието на солта и влагата.

Проектът на Община Поморие „Саниране, рехабилитация и реновиране на мостик „Старият пристан”, гр. Поморие” е по мярка 4.1. „Развитие на рибарските области”, подмярка 4.1.А „Финансова подкрепа за прилагане на местните стратегии за развитие и покриване на текущите разходи на рибарските групи” от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г.

3 Отзиви

  1. бате Сашо

    ако върви с темпото на водния цикъл, няма да стане и след 3 години

  2. За тези пари пристанище ще направите.Голямо крадене пак.

  3. Я оставете цацаджията на мира. Без това до кея е неговото скапано заведение към което ще се обърне внимание-демек преливане на пари от кея към цацата. Сами ще се убедите в това на пролет.Съседното до цацата пък е на кмета ни в съдружие с великия шеф на гепаджии и настоящ председател на комисията о ТСУ в Общинския съвет.
    Ами как да не се радваме, нали така? Юнак до юнак, крадец до крадеца -все отлбор юнаци.
    И ПАК ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ТЯХ ИДНАТА ГОДИНА-ГОЛЯМ СМЯХ ЩЕ ПАДНЕ АКО Е ТАКА. ТЕ И БЕЗ ТОВА НИ СМЯТАТ НА НАИВНИ ИДИОТИ. щЕ ГИ ОСТАВИМ ЛИ ПАК НА ХРУПАТ НА ОБЩИНСКАТА ТРАПЕЦА ОТ НАШИЯ ЗАЛЪК-ПОМИСЛЕТЕ ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО КЪСНО?