Богоявление в Поморие /видео/

С празнични ритуали в Поморие беше отбелязан Богоявление, един от най-големите християнски празници, символизиращ кръщаването на Исус Христос във водите на река Йордан. След празнична Света литургия в поморийските храмове десетки жители и гости на града се стекоха на крайбрежния булевард за да наблюдават ритуала по спасяването на Светия кръст. Въпреки ниските температури и пронизващия студен вятър седемнадесет смелчаци се гмурнаха в надпреварата, където помориецът Емил Гетов хвана първи Светия кръст. За щастие на всички небето се отвори и слънчевите лъчи осветиха ритуала. Между участниците в надпреварата се включи 70-годишен руснак.

“За втори път стигам до кръста пръв”, сподели 25-годишният помориец и пожела на съгражданите си здраве, щастие и успешна 2015 година.

След изваждането на Светия кръст от морето кметът Иван Алексиев връчи на участниците парични и предметни награди, а те отправиха пожелания за здраве и плодородие към своите съграждани.

За разлика от ритуала в стария град,  присъстващите в квартал “Свети Георги” бяха по-малобройни, но условията за плуване по-благоприятни. След отслужена Света литургия  в манастир “Св. Георги” и последвалото литийно шествие до вълнолома на ул. “Морска” осем смелчаци скочиха в студените морски води за спасяването на Светия кръст. Пръв до него стигна 19-годишният помориец Яни Илиев.

1 коментар

  1. Дават се комай ти народни пари за интеграция на циганите, а малкото руски живущи тука им превеждаме вместо да се интегрират като научат език, ако искат да живеят тука!!