МОН публикува отговорите на матурата по български език и литература

Отговори на въпросите от днешното национално външно оценяване след VII клас и от държавния зрелостен изпит вече може да бъдат проверени на сайта на Министерството на образованието.

На националните изпити по български език и литература се явиха повече от 100 хиляди ученици от VII и XII клас.

На Държавен зрелостен изпит по български език и литература  са се явили 52 886 ученици от завършващите  58 745 , което е 91,72 % от учениците в XII клас. При провеждането на държавния зрелостен изпит по български език и литература са анулирани 34 работи, от които 18 за преписване и 16 за ползване на мобилна техника по време на изпита. Най-много анулирани работи има в област Кърджали – общо 15 – четири за преписване и 11 за ползване на мобилна техника. В София-град са анулирани общо пет – две за преписване и три за ползване на мобилна техника, в област Русе – три за преписване, в област Пловдив и Софийска област по две за преписване. В резултат на видеонаблюдението са установени нарушения на квестор извън изпитна зала, за което ще му бъде потърсена дисциплинарна отговорност.

На Национално външно оценяване по български език и литература в VII клас от 61 207 седмокласници на първи модул на национално външно оценяване са се явили 54 451 ученици – 88,96 %, а на втори модул – 39 557 ученици – 72,65 % от явилите се на първи модул.