Политически партии в Несебър спират „изборния туризъм” с промяна в Изборния кодекс

Предложение за промяна в Изборния кодекс, свързано с провеждане на предстоящите местни избори е изпратено до министър-председателя на Р България Бойко Борисов, до председателя на НС Цецка Цачева и всички парламентарно представени групи в 43-ото НС. То е изготвено от ръководствата на политически сили в Несебър, сред които ПП „ССД”, ПП „ГЕРБ”, ПП „ДСБ”, ПП „СДС”, ПП „БЗНС”, ПП „АБВ”, „Движение 21” и ВМРО.
„Проведохме много разговори и срещи по темата и се обединихме около законопроект за изменение на Изборния кодекс, който да се внесе в НС. Нашето предложение е да бъде променено условието жителите, които ще гласуват за местния вот, да са живели най-малко през последните 6 месеца в съответното населено място. Настояваме този текст да бъде сменен и право на вот да могат да упражняват хората, които имат постоянен адрес в съответната община или кметство”, коментират от политическите формации в община Несебър.
Представителите им считат, че с приемане на това изменение ще се пресече порочното явление „изборен туризъм”, което в месеците преди местните избори се проявява често особено в малките общини и води до опити за манипулация на вота.
„С предлаганата редакция на закона избирателните права на гражданите няма да се засегнат, тъй като всеки от тях би имал правото да гласува по своя постоянен адрес – там, където съгласно Закона за гражданска регистрация чл. 93 ал. 1 е избрал да бъде вписан в регистъра на населението. И ал.5 – е адресът му за кореспонденция с органите на държавната власт и органите на местното самоуправление и ал. 6 – служи за упражняване или ползване на права и услуги в случаите, определени в закон или друг нормативен акт”, поясняват още предложението, около което са се обединили политическите партии.
С исканата промяна ще се осигурят условия за честност и равнопоставеност на кандидатите при провеждане на избора на общински съветници и кметове на предстоящите местни избори през есента на 2015 г. По този начин най-добре ще бъдат отразени предпочитанията на местното население. Предложението е изпратено и с копие до омбудсмана на Р България Константин Пенчев.
Преди 2 седмици ръководството на ГЕРБ-Несебър заедно с други политически сили изпрати и сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за тенденциозно извършени от началото на 2015 г. незаконни адресни регистрации на физически лица на територията на Община. След сигнала бе назначена проверка от Окръжната прокуратура в Бургас за закононарушения при адресни регистрации.