Вижте откриването на ХІІ Международен фестивал на православната музика в Поморие (видео)

DSC02820

ХІІ Международен фестивал на православната музика в Поморие започна с литийно шествие по главната улица с чудотворната икона “Достойно есть” , молебен и водосвет, отслужени от Сливенския митрополит Йоаникий.

В Богослужението, което се състоя пред храм „Рождество Богородично“, взеха участие Агатаполският епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, прот. д-р Кирил Попов, член на фестивалното жури, ик. Иван Стойков, епархийски духовници и гостуващи свещенослужители. На откриването присъства и кметът на Поморие Иван Алексиев.

Иконата, която се съхранява в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ в София отново е в Поморие за музикалния форум с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Песнопенията по време на молебена и водосвета бяха изпълнявани от Врачанския мъжки хор с диригент Траянополски епископ Киприан, викарий на Врачанския митрополит.

“За дванадесети път се събираме в този чуден град, който записва светли страници в настоящето време. Празникът на иконата “Достойно есть” отново събира боголюбиви пастири и християни с едно сърце и един глас да прославят нейната чистота и святост. Това са празнични дни, които ни обединяват и приближават. Поморие стана по-известен от 12 години, от колкото  преди това”, каза Сливенският митрополит Йоаникий.

Тази година градът прие 30 хорови състава от 7 държави – България, Русия, Украйна, Сърбия, Гърция, Румъния и Беларус.

Пред сградата на читалище “Просвета 1888” музикалният директор на фестивала Йорданка Туджарова поздрави всички с празничните и фестивални дни и даде думата на кмета Иван Алексиев.

“За дванадесета поредна година Поморие става център на Православието. Радостен съм, че чудотворната икона “Достойно есть” е отново в Поморие. Използвам случая да благодаря на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит за това, че благослови иконата да бъде в Поморие. Както забелязахте преди да пристигне иконата в Поморие валеше. Спря дъжда, небето светна. Това са благословени дни, а Поморие е благословен град”, каза кметът Иван Алексиев и пожела на всички участници “На добър час””

Първата вечер на фестивала продължи с концертна програма в препълнения храм „Рождество Богородично“.

Повече подробности вижте във видеозаписа.

 

DSC02822

DSC02821