Бизнес и синдикати обещаха още по-масови протести

Новите цени на тока ще доведат до спад на доходите, загуба на работни места и ръст в цените на продуктите. Това каза на пресконференция, организирана от четирите работодателски организации и двата синдиката Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).
Всичко това ще се почувства пред следващите няколко месеца, посочи той.
По думите му, за да не стане това работодателите и синдикатите се обединяват около общи искания и предложения. „Ще искаме в първите работни дни да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електро енергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ”, обяви Велев.
Друго от исканията им е да се преразгледа последния Закон в енергетиката и да се създаде пътна карта за краткосрочни и дългосрочни реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по „добавка към обществото” в Европа. „Сега заедно с Дания ще плащаме най-скъпата „добавка към обществото. Ако не бъдат чути нашите искания, ще организират нов протест през септември. Хиляди поиска оставката на Иван Иванов още на 29-ти под прозорците на КЕВР, ние ще продължим тази процедура по съответния ред”, каза още Велев.
Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България(КРИБ) на свой ред заяви, че протестите ще продължат, докато не бъдат постигнати пазарни принципи и правила в българската енергетика.
Той се закани протестът, който работодателите ще организират през септември, да бъде много по-мощен и силен.
„Бизнесът и икономиката са тези, които създават БВП на страната ни. Те плащат заплатите и на Иван Иванов, и на депутатите, и на вас, журналистите. Неслучайно сме на последно място в Европа по икономика и сме най-бедни. Това е точно заради схемите, които облагодетелстват много малък процент от хора. Затова ще продължим да протестираме, докато не спрат злоупотребите и бъдат създадени пазарни принципи и правила в българската енергетика”, категоричен бе Домусчиев.
„Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са. Факт е добавката задължение на обществото за нас е най-висота в Европейския съюз, което в никакъв случай не прави българската икономика конкурентоспособна”, каза още Домусчиев. По думите му, председателят на КЕВР Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, но не е добър манипулатор.
“Ще искаме неговата оставка. И много хора, които през години са се подписвали и всички ги знаем ще бъдат дадени на прокурор. Аз лично се ангажирам септември месец да внесем жалби при господин Цацаров”, каза още шефът на КРИБ.

Камен Колев от Българската стопанска камара съобщи, че в протестните митинги на 29 юни са участвали 25 000 души, като само в София техният брой е бил 7 000.
„Реално в протестните шествия и изяви се включиха 300 фирми и 25 000 участници, тъй като голяма част от тези 210 000 работници, които заявиха солидарност, все пак не можеха да прекъснат работния протест”, уточни той, цитиран от Кросс.
„За пръв път се обединяваме около една тема и работодатели и синдикати. Решението на КЕВР ще удари малките и средни предприятие и нашето общо мнение е, че не бяха използвани всички тези резерви, които при многократни срещи при правителството и законодателната власт работодателите и синдикатите предложиха”, заяви Колев. По думите, тези резерви са позволявали да не се променя цената за индустрията до нова година, когато трябва да влезе либерализирания пазар.