REWE Group изтегля PENNY от България

marketREWE Group, собственикът на дискаунт магазините “Пени маркет”, обяви, че до края на октомври ще затвори всичките си 49 магазина в България.

REWE Group се отказва напълно от дискаунт бизнеса в България. До края на октомври 2015 г. ще бъдат затворени всички магазини на PENNY в страната. Първият магазин на веригата в България беше открит през 2009 г. В момента към нея принадлежат 49 магазина. В международен план REWE Group ще продължи да развива веригата PENNY в останалите 5 страни, в които тя оперира – Австрия, Италия, Румъния, Чехия и Унгария.

В България REWE Group ще се концентрира върху сегмента на супермаркетите, в който е представена с търговската верига BILLA. Част от филиалите на PENNY, както и логистичният й център в Столник (до София в Община Елин Пелин), ще преминат към BILLA. В момента към търговската верига BILLA, част от REWE Group, принадлежат 92 супермаркета.

Всички задължения към доставчици, бизнес партньори и служители ще бъдат изпълнени. Доколкото е възможно, на служителите на PENNY ще бъде предложено работно място в BILLA. Останалите служители ще получат обезщетения, които надхвърлят определените в закона суми. Схемата на компенсациите е обсъдена и одобрена и от европейския представител на служителите в REWE Group.

REWE International е пазарен лидер в Австрия в сектора на търговията на дребно с козметични и хранителни продукти и е един от най-големите работодатели в страната. В Австрия и в други страни броят на служителите на REWE International възлиза на 76 200, наети в около 3600 магазина. През 2014 г. общият оборот на компанията нарасна на 13,02 млрд. евро.

Компанията е част от немската REWE Груп, един от европейските лидери в търговията и туризма. В момента за REWE Груп работят 330 000 служители в около 15 000 магазина в 12 европейски страни, осигурявайки оборот от около 51,1 млрд. евро.

От своята централа във Винер Нойдорф, Австрия, REWE International управлява търговските фирми BILLA, MERKUR, PENNY, BIPA и ADEG в Австрия, както и много собствени марки. Компанията е активна и в туристическия бранш чрез BILLA Reisen, JAHN REISEN, MERKUR Ihr Urlaub и PENNY Reisen. В същото време REWE International развива успешен бизнес и в сегмента на супермаркетите в седем страни от Централна и Източна Европа: България, Хърватия, Чехия, Румъния, Русия, Словакия и Украйна.

BILLA България е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000 г. с откриването на първия си магазин на 5 октомври в София. В класацията на в. „Капитал“ – „Най-големите 100 български компании“, BILLA България е сред първите 30. Компанията е и сред най-големите чуждестранни фирми у нас.

Според независимо проучване от швейцарската организация ICERTIAS българските потребители са определили BILLA България като водеща в категориите „Символ за най-високо качество“, „Верига за продажби на дребно“, „Международна верига за продажби на дребно“.

На Европейските Бизнес Награди компанията е отличена като „Национален шампион“ в категорията „Екологична и корпоративна устойчивост“.

Веригата е представена в 34 града в страната с 92 магазина, 31 от които само в столицата. Компанията продължава интензивно да развива своята мрежа от супермаркети.

3 Отзиви

  1. заинтересован

    От цялата статия не става ясно защо Пени ще затвори врати в България!Дали фирмата е на загуба?В Поморие няма да има голяма международна верига супермаркети и ще се закрият работни места!
    Билла е сравнително скъп магазин, въпреки че се водят на един собственик с Пени!Тъкмо свикнахме с Пени маркет!

    • Най-вероятно в близко бъдеще ще бъде Billa и работните места ще се запазят, а може и да се увеличат.

      • едва ли

        Едва ли ще инвестира някой в западаща държава със още по-западаща икономика и с такава несигурност и неизвестност.Корупцията и раздутата администрация са малка част от това инвеститорите да заобикалят България.Страна на престъпност и безнаказаност.Страхът се е вселил в българина от повече от 500 години и не го пуска.