Мая Манолова е новият омбудсман на страната

Мая Манолова официално е новият омбудсман на страната, след като положи клетва пред парламента. Преди това тя беше освободена като депутат.

Бившият омбудсман Константин Пенчев бе избран за за конституционен съдия от квотата на Народното събрание.

„Положих клетва пред българските граждани, чийто права ще защитавам неотклонно и активно в качеството си на омбудсман”, заяви Мая Манолова. „С това приключва един етап от моя живот, от моята политическа кариера, свързан с този храм на демокрацията – Народното събрание”, допълни тя и подчерта, че към тази институция винаги е изпитвала огромен респект и уважение.

Манолова е категорична, че съвместната работа с парламента не свършва до тук. „Ще поставям пред вас важни за гражданите теми – правозащитни, социални, здравни. Ще внасям промени в законите, които се отнасят до правата на българските граждани”, цитира Кросс. Манолова обеща, че първите й стъпки и първите седмици ще преминат в срещи с българските граждани, не само в приемната й в София, но и в цялата страна. „Започвам мандата си с обиколка из България, защото ще бъда омбудсман в действие. Но винаги ще бъда тук, когато се обсъжда важен за гражданите закон или правозащитна тема. Затова днес ви казвам „Довиждане”, а не „Сбогом”, заключи Мая Манолова.