Армията на Асад започна офанзива в Западна Сирия

Сирийската армия е започнала “голяма атака”, за да си възвърне контрола над градове и села, заяви началникът на генералния щаб, цитиран от държавните медии.

Операцията има за цел да “освободи зоните, пострадали от действията на терористите”, заяви генерал-лейтенант Али Абдулах Аюб.

По-рано днес базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права съобщи, че проправителствената армия и и съюзническите й милиции са започнали офанзива срещу сирийските бунтовници в низината Габ в западната част на страната, предаде “Ройтерс”.

Бунтовниците успяха да изтласкат армията на Асад в областта през юли, с което заплашиха да изземат контрола над жизненоважния за режима крайбрежен регион.

Рами Абдулрахман, директор на обсерваторията, обясни пред “Ройтерс”, че сирийската армия използва ракети тип земя-земя срещу контролирани от бунтовници региони, докато в същото време руски самолети ги бомбардират отгоре. Операцията е започнала вчера. По думите на Абдулрахман силите на Асад не са нанесли значителни поражения. “13 души от сирийската армия са загинали. Данните за жертвите сред бунтовниците засега са за 7 души, но броят им със сигурност е по-голям.”

Низината Габ граничи с планинска верига. Там живеят основно алауити – сектата, към която принадлежи и Башар Асад. Съюз от опозиционни групи заедно с близкия до “Ал Кайда” “Фронт ан Нусра” успя да прогони оттам сирийската армия през юли.

Започналата вчера съвместна операция на войските на Асад, подкрепяни от руските ВВС, изглежда, е първата им съвместна акция срещу сирийските бунтовници в близките до провинция Хама райони.

Русия започна да нанася въздушни удари в Сирия миналата седмица основно в западната част на страната. Москва твърди, че атаките са насочени срещу цели на “Ислямска държава”, но зоните, които бомбардира, не са под контрола на терористичната организация, твърдят Западът и сирийската опозиция. /КРОСС/