Протестиращите в сферата на културата в Бургаско връчиха отворено писмо с исканията им

Представители от протестиращите работници в сферата на културата в Бургас връчиха официално отворено писмо с исканията им на областния управител и на зам.-кмета на община Бургас Йорданка Ананиева, предаде Радио „Фокус” – Бургас.
„Исканията ни са основно за средства. Настояваме да бъде увеличен единният разходен стандарт за издръжка на регионалните библиотеки . Те са 27 в България, където работят 1130 души”, каза Стойчева. Пламена Кирова от РИМ-Бургас каза, че наистина работят в синхрон с Община Бургас и Областна администрация-Бургас. Тя връчи исканията не само от името на работещите в регионалния музей, но и на всички работещи в цялата страна.
„Искаме да бъдат увеличени парите, които държавата отпуска за култура. Не може държава, която иска да развива културен туризъм, културните институции и хората, които ние посрещаме, да влизат в една среда от 70- те и 80- те години от миналия век. Работим в 21 век. Нека и нашите културни институции стигнат до 21 век. Не можем едни без други- нито без галериите, нито без читалищата, нито без библиотеките и музеите. Всеки един разчита на останалите колеги”, каза Пламена Кирова от РИМ-Бургас .
Кольо Николов, председател на Областния читалищен съвет каза, че са приели идеята и са застанали зад колегите от музеите и библиотеките. ‘В читалищата всичко е събрано на едно. Ние нямаме синдикални организации. Нашите искания са социални, тъй като ние не можем да достигнем субсидията от 2009 година, която беше в размер на 7130 лева и многократно занижена за следващата година стига 7080 лева. да не говорим за увеличение на минимални работни заплати, да не говорим за увеличение на минималния осигурителен праг, който при нас е задължителен. Разчетът, който е направен до стотинка на база субсидията, която е за следващата година, на база минималната работна заплата,на база минимален осигурителен праг, след като махнем всички разходи от фонд работна заплата, без пари за клас прослужено време, остават около 700 лева за закупуване на нова литература, вода, ел. енергия и всички останали разходи”, каза Николов.
Вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов каза, че в цялата страна се организират такива протести днес. „Важното за нас е да можете да поднесете по подходящ начин така, както би следващо да се случи тази тревога и тези искания на хората до парламента”.
От своя страна областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков каза, че ще уведоми и ще връчи всички отворени писма на министъра на финансите, на МС, на министъра на културата, на бургаските депутати. „Мисля, че имаме отношение към теза процеси и че от нас зависи българската култура, историческо наследство, образование да бъдат на подходящо ниво. Мисля, че исканията са ви справедливи и начинът, по който отправяте тези искания е абсолютно демократичен и допустим. Заявявам ,като администратор и като политик, че ще положа максималното от себе си да има ефект от вашия протест и исканията ви да бъдат чути”, каза Чолаков.
Зам.-кметът Йорданка Ананиева увери присъстващите, че писмата, които са й връчени, ще бъдат предадени на кмета на Община Бургас Димитър Николов и чрез него до институциите, до които са адресирани. „Подкрепям това, което отправяте като искания и е важно да ги постигнете. В момента правим бюджета на общината. Имаме подписан общински колективен трудов договор със синдикат „Култура” към КНСБ. Там имаме постигнати определи искания-определени социално придобивки, които ще осигурим с бюджетни средства от общината. Говоря за двете минимални работни заплати за 24май и за 1 ноември”, каза Ананиева.