Европейската комисия поиска информация от Гърция за предприеманите мерки за осигуряване на свободното движение на стоки

На 10 февруари Европейската комисия е изпратила писмо да гръцкото правителство с искане да предостави информация за мерките, които Гърция предприема, за да осигури свободното движение на стоки през границата с България. Това съобщи днес в Брюксел говорителят на ЕК за вътрешния пазар Лусия Кодет.

“Европейската комисия следи със загриженост и отблизо обстановката с блокадата на българо-гръцката граница. Гръцките (на 28 януари) и българските власти (за 3 февруари) уведомиха ЕК в съответствие с изискванията на т.нар. “ягодова” директива, която предвижда двете държави и Комисията да обменят информация за възможни ограничения пред свободното движение на стоки и мерките, които предприемат за премахването им.

Гърция всекидневно ни информира най-вече за развитието на ситуацията. Това, което допълнително е необходимо, е информация за мерките, които Гърция предприема, за да осигури свободното движение на стоки. И с тази цел на 10 февруари влязохме в контакт отново с гръцките власти и им изпратихме писмо.”, заяви Лусия Кодет.

“Вярваме, че диалогът между засегнатите страни ще помогне пречките пред свободното движение на стоки да не продължат дълго и да не доведат до икономически загуби”, каза Кодет.