Приеха ОВОС на път Слънчев бряг – Бургас, включващ обхода на гр. Поморие

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева одобри Доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на път І-9 „Слънчев бряг – Бургас” за реконструкция и изграждане на второ пътно платно и обход на гр. Поморие.

Инвестиционното предложение на Агенция „Пътна инфраструктура” предвижда разделянето на трасето на два основни участъка. Първият е изграждане на участък „Ахелой – Поморие”, а вторият – изграждане на обхода на гр. Поморие и включване в съществуващия Път I-9. Ще се работи по така наречения син вариант за втория участък, с изпълнение на габарит Г20 за двата участъка.

Проектното решение за участъка „Ахелой-Поморие” предвижда реконструкция на съществуващия път, с изграждане на второ пътно платно. Началото на участъка е южно от гр. Ахелой, след съществуващия мост над р. Ахелой и след разклона за гр. Каблешково. Краят е включването на участъка към началото на новопроектирания обход на гр. Поморие, с цел привързване към проектния четирилентов габарит на обходния път.  Общата дължина на участъка е 4766,94 м.

Обходът на гр. Поморие е с начало – отклонението при стария път I-9 и с край – след ПСОВ на гр. Поморие. Трасето е с обща дължина 7114,29 м. Разработени са геометрични решения за две кръгови кръстовища – едно при началото на участъка, което е с радиус на вътрешния кръг 15 м, и две ленти за движение и второ – при разклона за с. Каменар и гр. Поморие, с радиус на вътрешния кръг 20 м и три ленти за движение. Това кръстовище ще бъде основният вход към гр. Поморие. Новото трасе пресича съществуваща преди години неизползваема ж.п. линия. Отводняването в надлъжна посока е решено с облицовани окопи и колекторни системи, а в напречна посока – с водостоци.

„Оценката на качеството на Доклада за ОВОС е изключително важен етап от процедурата по оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, а положителното заключение представлява потвърждение от компетентния орган – МОСВ, че документът отговаря на всички изисквания и критерии на националната нормативна уредба по околна среда”, коментира кметът Иван Алексиев.

1 коментар

  1. smqtaite sega che pomorie shte ostane oshte po izolirano ..kato edno golqmo SELO