Открити са „Яворови дни 2016”

„Яворов е един от нас, а Поморие е неговото вдъхновение, за това вече толкова години градът ни тачи поета и съхранява традицията „Яворови дни”. За 58-ми път на това място, ние поморийци и гостите на града, отдаваме заслужено уважение към един велик творец. Радвам се, че успяваме заедно да поддържаме огъня на тези празници жив”, с тези думи кметът Иван Алексиев откри тазгодишното издание на „Яворови дни 2016”.

Официалното откриване се състоя вчера, от 20.00 часа при паметника на поета, но програмата започна часове по-рано със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично” и рецитал по текст на преподавателя Мариана Маринова. Въздействащите слова за живота и творчеството на Яворов прозвучаха пред тринадесетте скали, гравирани с неговите стихове и разположени сякаш по стъпките на поета, по протежението на едноименната крайбрежна алея.

Владимир Зарев – писател и главен редактор на списание „Съвременник” също изнесе слово по случая.

Събитието бе уважено и от присъствието на кмета на община Чирпан Кичка Петкова, заместник – кметовете Анита Кондарева и Стайко Генов, проф. Цветан Ракьовски – Югозападен университет „Неофит Рилски”, проф. Димитър Михайлов – Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”, поетесата Мирела Иванова – директор на музей „Иван Вазов”, режисьора Павел Павлов и актрисата Мария Статулова.

„Искам да ви благодаря от сърце за това, че всяка година сме заедно, всички ние, които се възхищаваме и живеем с духа на поета”, каза кметът на община Чирпан и добави „Колко от вас знаят, че Яворовите дни в Поморие датират преди тези, чествани в Чирпан? Този факт идва да покаже, че в сърцата на поморийци Яворов отдавна живее и е жив толкова много години”.

Честването на „Яворови дни 2016”  е тридневно. Днес се състоя първи етап от традиционния Национален рецитал-конкурс. От 18.30 часа в залата на НЧ „Просвета 1888” е литературната дискусия „Пейо Яворов и кръгът „Мисъл” и представяне на книгата „Яворов и другите”. Кулминация на вечерта ще бъде концертът в лятното кино, където от 21.00 часа жители и гости на Поморие ще могат да чуят изпълненията на Теодосий Спасов Джаз Трио.

Утре, 16 юли , от 18.30 ч. в  Арт кафе  „Омара” – „В пресечната точка на делничност и копнежи по други светове – публицистиката  като път към човешкото”.Представяне на книгата „Площад „България”.  Високи патоси и всекидневни притчи” от Мирела Иванова.  Заключителният етап на Националния рецитал-конкурс  ще започне в 19.00 ч. в Летен театър „Яворов”