В Бургаска област са регистрирани 35 случая на хепатит А

HepatitОт началото на 2018г. до края на м. октомври в областта са регистрирани 35 случая на хепатит А, каза д-р Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция пред Радио Фокус. По думите му, се наблюдава спад на регистрираните случаи в сравнение със същия период на  2017г. , когато са  регистрирани 95 случая  на вирусен хепатит тип А.

„Най-често началото е грипоподобно или имитира стомашно-чревно разстройство“, каза още д-р Паздеров. Според него симптомите са отпадналост и лесна уморяемост, болки по мускулите и ставите ,загуба на апетит, гадене, потъмняване на урината (тя придобива цвят на бира, кола или тъмен чай), тежест, дискомфорт или болка в дясното подребрие, сърбеж по кожата, може да се появи жълтеница, което се дължи на отлагане на пигмента билирубин по кожата и видимите лигавици. „Жълтеникавото оцветяване се забелязва най-напред по склерите („бялото“ на очите) и долната повърхност на езика, а след това и по цялата кожа. Жълтеницата трае десетина дни и след това постепенно изчезва“, заяви директорът на РЗИ-Бургас.

Той уточни, че обикновено оплакванията при острия вирусен хепатит А са леко до умерено изразени и отшумяват постепенно  след различно дълъг период от време (най-често по-малко от 2 месеца). „В крайна сметка се стига до окончателно излекуване на заболяването“, допълни Паздеров.

Предпазването от вирусен хапатит А е възможно при спазване на на добра лична хигиена чрез старателно измиване на ръцете с топла вода и сапун след ходене до тоалетна, след смяна на пелени и преди хранене или обработка на храна, избягване на хранене в заведения за обществено хранене със съмнителна хигиена, грижливо измиване на плодовете и зеленчуците преди консумацията им в суров вид, избягване консумацията на сурова риба, рибни продукти и морски деликатеси със съмнителен произход и избягване консумацията на съмнителна храна и напитки при пътуване в страни с нисък социален стандарт и лоши хигиенни условия.

„Специфична профилактика се осъществява с ваксина“, каза още д-р Паздеров. По  думите му понастоящем ваксината срещу хепатит А не е включена в задължителния имунизационен календар на Р.България тя е препоръчителна. Нейното прилагане се препоръчва при деца над 2 годишна възраст, живеещи в райони с лоши санитарно-хигиенни условия, където се наблюдават чести епидемични взривове от хепатит А, при предстоящо пътуване в страна с лоши санитарно-хигиенни условия и чести епидемии от хепатит А, при хора работещи във вирусологични лаборатории, при хора, преболедували от друга форма на хепатит с тежко състояние на черния дроб, при хомосексуалисти или венозни наркомани, при хора, живеещи в области с висока честота на вирусен хепатит А, при хора, на които се налага често преливане на кръв и кръвни продукти поради някакво заболяване.

На въпроса кои са групите  хора, които могат да се определят като рискови Паздеров отговори, че това са деца, прекарващи голяма част от времето си в детски заведения, персонал на организирани детски колективи, пътуващи до страни с лоши санитарно-хигиенни условия (вкл. военослужещи на мисия в такива страни), затвори, институции за хора с умствени проблеми, хора, живеещи в съобщества (общежития, казарми и т.н.) само ако в тях не се спазват добри хигиенни норми, хомосексуалисти и контактни на болни от хепатит А и др.