Вие сте тук: Начало » Актуално » 230 случая на превишена скорост са регистрирани в Бургаско за едно денонощие

    230 случая на превишена скорост са регистрирани в Бургаско за едно денонощие

    brifingБлизо 120 нарушения на скоростния режим в Бургас – град и още 230 за целия регион са регистрирани за едно денонощие в специализирана полицейска операция „Скорост”, обяви на нарочна пресконференция днес началника на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас главен инспектор Димитър Дачев. Операцията е проведена паралелно с течащата вече трети ден акция на TISPOL / европейска мрежа на службите на „Пътна полиция”/, целяща намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

    Главен инспектор Дачев обяви, че сред участъците, където шофьорите карат най-бързо в градски условия са : бул. „Тодор Александров”, бул. „Стефан Стамболов”, ул. „Крайезерна” и бул. „Демокрация”. Конфликтни точки са и изходите на Бургас в посока Слънчев бряг, Созопол, Средец и автомагистрала „Тракия”.

    Началникът на отдел „Охранителна полиция и КАТ” към ОДМВР – Бургас – комисар Неделчо Рачев обяви, че от началото на тази година тежките ПТП, възникнали на територията на Бургаски регион са 44, при които са загинали двама, а са ранени 51 души. И по трите показатели има намаление в сравнение с данните от изминалата 2018-та година, когато броя на катастрофите за същия период е бил 57, с трима загинали и 75 ранени граждани. Комисар Рачев наблегна на факта, че вероятна причина за намалението е голямата по обем превантивна дейност по отношение на пътните инциденти, осъществявана в област Бургас, в която активно се включвали, както представители на нестопанските организации, така и представители на медиите. Той обяви, че в операциите за контрол на скоростния режим са включени десетте автоматизирани системи, с които разполага бургаската дирекция / две от които са стационарни камери и осем мобилни/. Благодарение на тях са засечени и фрапиращи случаи на нарушения – напр. на шофьор, засечен да кара по бул. „Стефан Стамболов” между кръговите кръстовища на магазин „Метро” и хотел „Мираж” с над 100 км/ч.

    Съвети към шофьорите даде и известния автомобилен състезател Стоян Апостолов, който наблегна на отговорността на водача за шофиране със съобразена скорост и на качеството на автомобилните гуми, като призова за безкомпромисност по отношение на гумите „втора употреба”. Според Апостолов качеството на гумите си проличава най-ясно при аварийно спиране, той като в градски условия трябва да се реагира максимално бързо. „Шофьорът има една секунда за да се ориентира в обстановката, една за да реагира с крак и още една за да задействат спирачките. Тези три секунди с над 50 км/ч са повече от 10 метра и могат да бъдат повече от фатални”, каза в заключение Стоян Апостолов

    Горе