Вие сте тук: Начало » Актуално » Санкция за търговец, продавал фалшиви маркови дрехи в Слънчев бряг

    Санкция за търговец, продавал фалшиви маркови дрехи в Слънчев бряг

    syd1Бургаският апелативен съд потвърди наложена санкция от 6 312 лв. на търговец, продавал фалшиви маркови дрехи в курортен комплекс “Слънчев бряг“.

    Дружеството „Вежен 67“ ЕООД стопанисвало магазин в курортен комплекс „Слънчев бряг“, общ. Несебър, пред хотел „Платинум“, в който се предлагали за продажба стоки с различни знаци и наименования, които визуално и словесно имитирали известни търговски марки. Търговецът обаче не притежавал съответните разрешения от лицензираните правопритежатели на търговските марки за Република България. Самата стока се закупувала от пазар „Илиянци“ в гр. София.

    На 22.08.2017 г. служители от РУ – Несебър, група „Противодействие на икономическата престъпност“ съвместно със служители от ОДМВР – Бургас, сектор „ИП“ участвали в проверка в обекта стопанисван от дружеството. Органите на реда получили по-рано информация, че в същия обект се търгува със стоки, носещи знаци и марки, обект на закрила от Закона за марките и географските ограничения. Полицейските служители констатирали на място, че в магазина действително се предлагали за продажба подобни стоки от търговските марки Adidas“ и  „Nike”, а именно общо 937 броя артикули.

    От заключението на извършената по време на досъдебното производство експертиза станало ясно, че съществува сходство между изобразените върху веществените доказателства знаци и регистрираните търговски марки. Сходството е могло да доведе до объркване на потребителя, което включва възможността за свързване на изобразените върху веществените доказателства знаци с регистрираните търговски марки, притежание на Nike Innovate C.V., USA, Adidas International Marketing B.V., СТМ и Adidas AG, DE. Била назначена и съдебно-оценъчна експертиза, която дала заключение, че общата пазарна цена към 22.08.2017 г. на артикулите като оригинали е в размер на 53 516.40 лева, а общата им пазарна цена като имитации е в размер на 6 312 лева.

    Потвърдената от съда санкция представлява равностойността на имуществената облага, с която би се обогатило юридическото лице в резултат на извършено от М. М., в качеството му на представляващ „Вежен 67“ ЕООД, престъпление против интелектуалната собственост.

    Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

     

    Един коментар

    1. Окей сте "хванали" търговеца, ами търговеца от пазара в Илиенци?
     Той продължава да продава на търговци незаконна стока!!!
     Нема такива уроди.

    Горе