От Сливенска митрополия искат справки от Районен съд-Поморие за водени дела за имоти на манастир „Св. Георги“

От Сливенската епархия настояват да бъде поискана официална справка от Поморийския районен съд и от Бургаския окръжен съд за водените от Сливенския духовен съвет, респективно Сливенска митрополия, дела за имоти на манастира „Св. Георги“ в гр. Поморие. От епархията настояват и за справки за водени няколко дела за ралични храмове, сред които в Созопол, с. Малък манастър, с. Орешник и др.

Ето цялото прошение на епархийски избиратели и клирици на  Сливенска епархия до Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан.

Ваше Високопреосвещенство,

Във връзка с Решение на Св. Синод на БПЦ – БП за определяне датата за провеждане на новия избор за Сливенски митрополит на 19 май 2024 г. се обръщаме  към Вас с най-искрено желание да допринесем към умъдряването и омиротворяването на всички клирици и миряни в Сливенска епархия и то сега по времето на Великия пост, който е време за покаяние, пост, молитва и взаимно опрощение. Най-искрено бихме желали да затихнат медийните нападки и изнасянето на клеветнически  информации и изявления за злоупотреба с църковни имоти и финанси от страна на клирици от епархията, които твърдения уронват не само техните лични достойнство и чест, но и подкопават авторитета на поместната ни църква.

В тази връзка и с оглед на изяснението на действителните факти и събития, които наистина са се случили в миналото, считаме че е желателно да бъдат изяснени твърденията на ст. ик. Евгний Янакиев, изказани от него в Доклада му до Вас с вход. №  6 от 21.02.2024 г., както и огласените нови разкрития в интервюто му за „Сливен ТВ“ от 11 март 2024 г. (Сливен на фокус 11.03.2024 – https://www.youtube.com/watch?v=EOVW0YDv1zY).

С тази цел бихме изразили нашето желание да Ви помолим да изискате официални справки от Поморийския районен съд и от Бургаския окръжен съд за водените от Сливенския духовен съвет, респективно Сливенска митрополия, дела за имоти на манастира „Св. Георги“ в гр. Поморие в периода след 01.01.2004 г. Така би могло да се изясни хода на делата и съответно взетите решения от всяка съдебна инстанция. Останалата информация бихте могли да придобиете от архива на Сливенска митрополия и от Регистъра на имотите в епархията. Би могло да бъде от полза и установяването на контакт с адвоката, представляващ Сливенския духовен съвет, обозначен в решението на Поморийския районен съд и в решението на Бургаския Окръжен съд с инициалите Т. И. – според казаното от ст. ик. Евгний Янакиев в интервюто му за „Сливен ТВ“ от 11 март 2024 г. – това е адвокат Таня Илиева – Чапарова.

Считаме за крайно необходимо да се направят всички възможни справки и да се направи ревизия на Поморийския манастир „Св. Георги“, с цел да се установи неговото фактическо финансово и имуществено състояние към момента. Това е наложително поради изказаните твърдения в гореспоменатият Доклад на ст. ик. Евгений Янакиев за възстановените на манастира 977 дка земи.

Също така бихме желали да се получат и справки във връзка с информациите изнесени в горепосоченото интервю за водените от Сливенска епархия дела в периода след 2004 г. С оглед на това би следвало да се получат справки относно следните водени дела:

1.Районен съд – Тополовград, адвокат Анелия Димова, дело 42/ 2006 г. – 18.05. 2006 г.; (делото е за) с. Орешник, Тополовград(-ска община),  храм „Св. Петка“ – 21 000 дка гори и 20 000 дка пасища;
2.Районен съд – Елхово, адвокат Анелия Димова, дело 103/2007 г. – (делото е за) с. Малък манастир (община Елхово), храм „Св. Георги“ – 25 000 дка гори и 9 000 дка пасища;
3.Поморийски районен съд, адвокат Таня Илиева – пуснати искови молби за 986 дка ниви, 28 000 дка лозя и 10 000 дка ливади;
4.Манастир „Св. Анастасия“ (не се уточнява в кое землище са земите и къде точно е водено делото или делата) – 32 000 гори и 210 дка.;
5.Бургаски районен съд, адвокат Таня Илиева (делото е за) Созопол, храм „Св. Георги“ – 78 000 дка гори и 2 400 пасища.

При направена справка от наша страна в сайта на Съдебната власт, където се публикуват всички съдебни актове и решения, става ясно, че дело 42/2006г. На Районен съд Тополовград и 103/2007г. На Районен съд Елхово не съществуват, за което Ви предоставяме и разпечатана справка! Ние сме убедени, че ст. ик. Евгений отправя откровени лъжи и клевети в медийното пространство, като разпространява абсолютно невярна информация!

Освен това бихме искали да изкажем мнението си, че изяснението на всички обстоятелства относно църковните имоти на всички храмове и манастири, представляващи местни поделения на Сливенска епархия, би могло да се установи като се направят справки във всички районни и окръжни съдилища в пределите на епархията за всички водени от името на Епархийския духовен съвет на Сливенска епархия дела в периода след 2004 г. А  справка за наличните имоти би следвало да може да се направи и от Регистъра на имотите в Сливенска епархия, който би следвало да е в Сливенска митрополия.

Настояваме Ваше Високопреосвещенство да направите основно проучване на тези нови твърдения на ст. ик. Евгений Янакиев, както и да осъществите по възможност до 20 април 2024 г. разяснение на фактическите обстоятелства относно горепосочените имоти, за които са се водили гореспоменатите дела. А и бихме желали да бъдат изяснени и огласени в периода след 7 до 17 май 2024 г. всички факти относно ревизиите на храмове и манастири в Сливенска епархия. Това е наложително, за да  бъде изяснена истината и да бъде установено участието или неучастието в тези съдебни процеси и последващото разпореждане с евентуално придобитите имоти на конкретни отговорни лица.

По този начин, считаме, че би могло чрез факти и документи да се отхвърли приписваната вина на конкретни клирици и да се отстои на дело честта и достойнството им от всякакви приписвани им хипотетични действия или бездействия. Така биха се предотвратили и всички възможни опити чрез медийни публикации и църковни донесения да се опорочи и компрометира бъдещия избор на нов Сливенски митрополит и да се създадат предпоставки за неговото касиране отново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *