В Каблешково представят археологически находки от “първата европейска цивилизация”

kozareva-mogilaДоц. Петя Георгиева и екипът ѝ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ ще представят резултатите от археологическите проучвания на обект Козарева могила край Каблешково. Освен любопитните артефакти, открити в рамките на последните 2 сезона, ще бъде подготвена и презентация от снимки. Представянето ще се състои на 30.08.2019 г. /петък/ от 11.00 часа, в НЧ„Атанас Манчев 1920“ – Каблешково.

Обектът Козарева могила представлява селище и некропол, намиращ се край Каблешково и датиращ от началото на енеолита – V хилядолетие пр. Хр. Повечето пластове на обекта са от каменно-медната епоха. Разкопките на селищната могила са разкрили южните части на две големи, частично вкопани сгради от късно енеолитен период. До праисторическото селище е открит и некропол от ранния енеолит.

В горната част на могилата се достига до един горял хоризонт, който бележи края на късния енеолит. Това е времето, когато в технологично отношение културата по тези земи е най-високата в света – първата най-ранна металургия, най-ранно обработените злато и метал. Счита се, че именно на това място е бил центърът на културата, затова ги наричат несъстоялата се цивилизация или първата европейска цивилизация.