Вие сте тук: Начало » Актуално » КТ “Подкрепа” иска 1000 лева минимална заплата

    КТ “Подкрепа” иска 1000 лева минимална заплата

    pariЗа хиляда лева минимална заплата ще настояват от КТ “Подкрепа” при обсъжданията на бюджета за догодина. Ваня Григорова – икономически съветник от синдиката, се аргументира, че така тя ще отговаря на производителността на труда. Правителството предвижда минималното възнаграждение през 2020 да стане 610 лева вместо досегашните 560 лева.

    Григорова обясни: “Ние винаги искаме по-висока минимална работна заплата, тъй като дори според европейските сравнения, заплатите в България са около една четвърт от средноевропейските, а производителността на труда в България е около 50% от средноевропейската. Тоест у нас трябва да има драстично нарастване на заплатите, за да можем да достигнем само производителността на труда”.

    От синдиката предлагат и въвеждане на минимални работни заплати по браншове, но при запазване и на минималното възнаграждение на национално ниво.

    Един коментар

    1. Ще ви го кажа най-елементарно.
     МРЗ можеше, и щеше да бъде приблизително толкова още през 2008 г. Пенсиите можеха, и щяха да са на нивото на сегашната МРЗ (в най-лошия случай). Това не са предизборни приказки, а факти които могат да имат публичност стига да не си избираме мафията да Управлява.
     Първите, които "спряха" действието на официален икономически декрет приет от Парламента, и "засекретен" впоследствие от всички Управляващи за повишаване стандарта в България са НДСВ…
     Знаете кой управлява Държавата от тогава насам!
     Така, че моля тези, на които между впрочем им стоят подписите под този декрет, да мълчат.

    Горе