Вие сте тук: Начало » Актуално » Предвижда се трудовите книжки да бъдат по нов образец

  Предвижда се трудовите книжки да бъдат по нов образец

  biser-petkovТрудовите книжки да бъдат по нов образец предвижда проект на постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за трудовата книжка и трудовия стаж. Проектът е публикуван за обществено обсъждане.

  В доклада на министър Бисер Петков се посочва, че съществуващият към момента образец на трудовата книжка не е актуализиран от 1996 г. Измененията в трудовото законодателство, настъпили през годините след утвърждаването на образеца, от една страна изискват вписването на допълнителна информация в трудовата книжка, за която няма предвидени полета, а от друга – изискват прецизиране на реквизити на сега съществуващи полета, пише още в доклада.

  В документа се посочва още, че допълнително затруднение създава и форматът на трудовата книжка, който поради малките си размери не позволява четливо отразяване на данните във връзка с трудовото правоотношение на работника или служителя.

  Предвидено е трудовите книжки да бъдат с цвят на корицата бордо. Техническите параметри на образеца на трудовата книжка са: формат 12 на 17 сантиметра, обем от 32 страници, бял офсет 80 грама и корица – хроммат 200 грама, с цвят на корицата бордо – на външните страници и бял на вътрешните.

  Проектът предвижда да се въведе изискване за поставяне на щемпел в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение, чрез който да се осигурява информация за датата на постъпване на работа, датата на прекратяване на трудовото правоотношение, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на трудовия стаж.

  Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия, пише в доклада на министъра на труда и социалната политика. “Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж. Също така ще допринесе и за по-добрата закрила на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение”, се посочва още в доклада.

  Променят се графите в образеца на трудовата книжка (например въвежда се вписване на код по НКПД, категория труд и други), с оглед осигуряване на по-пълна и точна информация във връзка с трудовото правоотношение на работника или служителя и в по-голяма степен възможност за ползване на трудови и осигурителни права.

  Коментар

  Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

  *

  Горе