Покров Богородичен

pokrov-bogorodichenНа 1 октомври честваме православния църковен празник Покров Богородичен. В повечето славянски езици думата “покров” означава едновременно “покривало” и “защита”.

Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на Св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.). В църквата във Влахерна, близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от Св. Йоан Кръстител, Св. Йоан Богослов и други светци.

Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания. Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход.

В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол, макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на Св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на Св. Андрей.

Днес се ходи на църква, за да се търси лична помощ и защита на Пресвета Богородица.