Пленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор

geshevПленумът на ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, съобщи Агенция “Фокус”.  По закон решението за избор на главен прокурор трябва да вземе Пленумът на Висшия съдебен съвет. То се счита за прието, когато се гласува с мнозинство не по-малко от седемнадесет гласа от членовете с явно гласуване. В избора участваха 24 магистрати. „За“ кандидатурата на Гешев гласуваха 20 магистрати, „против“ –4 и „въздържали се“ -0, с което тя бе приета.
Предстои кандидатурата му да бъде утвърдена с указ от президента Румен Радев. Държавният глава е този, който назначава и освобождава главния прокурор. Конституцията на Република България повелява, че президентът не може да откаже назначаването или освобождаването на главен прокурор при повторно направено предложение. Разпоредбите на основния закон в държавата отреждат на главния прокурор мандат от 7 години без право на повторно избиране. Съгласно Конституцията главният прокурор е този, който осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

Заседанието на Пленума на ВСС продължи 10 часа и за малко заседанието да бъде прекъснато от сигнал за бомба, но до това не се стигна. Сигналът е постъпил в 10.40 ч. Обаждането е било анонимно и е съдържало заплаха, че след 30 минути в сградата на ВСС ще избухне бомба. Полицията провери периметъра и прецени, че рискът не е голям. Продължава работата по установяване на това от кой телефонен номер е подадено това злоумишлено обаждане.

Новината за избора на нов главен прокурор бе посрещната с различни настроения от гражданите. Тези, които го подкрепят скандираха – „Победа“, а тези, които са срещу избора му за поста: „Мафия“

Заради избора на главен прокурор днес в София протести блокираха движението повече от 11 часа. Единият, който започна в 8.00 ч. пред ВСС бе в подкрепа на  кандидатурата на Иван Гешев. А протестиращите против  избирането на Гешев за главен прокурор протестират още на пл. „Орлов мост“ . Те смятат да прекарат нощта на пътното платно и утре да започнат с протестно шествие до президентството.

1 коментар

  1. Самия факт, че избор няма, а просто назначените политически марионетки гласуваха "за" посоченият за наследник е позор за Правосъдието!
    С този "избор" Република България спря да съществува в Правовия свят!