Прокуратурата и полицията на среща с кметовете в Бургаско

„Няма ръст на битовата престъпност, но има ръст на престъпленията, свързани с мигрантската вълна. Само Районна прокуратура към настоящия момент наблюдава 380 дела, свързани с мигрантската вълна, което е отчетен ръст от 141 дела. Много сериозна цифра. Това са делата, които към настоящия момент се наблюдават. Наблюдаваме ръст и при пътно-транспортните произшествия в резултат на които е причинена смърт след употреба на наркотични вещества“. Това каза окръжният прокурор Георги Чинев на брифинг по време на среща с кметовете на 13-те  общини от Бургаска област, даден в присъствието и на зам. директора на ОДМВР-Бургас комисар Емил Павлов.

Прокурор Чинев каза, че на срещата с кметовете се обсъждат проблемите, които се отнасят до няколко сегмента на престъпността – битова, свързана с пътно-транспортни произшествия, особено тези, които са в резултат от употреба на наркотици и алкохол. На фокуса на вниманието са делата, свързани с производство, употреба и разпространение на наркотични вещества. Особен акцент ще поставим на мигрантския натиск.

„Това, което искаме да чуем от първо лице единствено число, е реалните проблеми и как бихме могли да подобрим диалога с местната власт, за да вземем реални мерки с реални резултати.“, каза прокурор Чинев.

Във връзка с мигрантския натиск комисар Емил Павлов заяви, че профилът на каналджиите се промени. „Към момента, от началото на годината имаме установени извършители от 17 различни държави – Германия, Франция, не само от държави от източния блок. Благодарение на изграждането на 7 на брой КПП до момента имаме образуването на 128 досъдебни производства. Продължаваме да наблягаме на анализ на движението и на това да не допускаме преминаването през нашия регион на нелегални мигранти и трафиканти. КПП-та дават своя резултат.“, каза той.