АБВ на военното обучение в училище

Първите учебни помагала за задължителната подготовка на учениците от 9-и и 10-и клас в средните училища за усвояване на знания по отбраната на страната вече са готови и отпечатани, пише „Преса”.

Занятията по тази тематика започват на 1 декември в общо 4548 паралелки в цялата страна. Подготовката е в рамките на 5 учебни часа в часа на класния. „Това не е военна подготовка от онзи вид, която помним от едно време. Децата няма да боравят с оръжие, а ще слушат уроци, които ще им дадат първоначални знания”, каза полк. Стоян Стаматов, шеф на Централното военно окръжие. Темите например са задължения на гражданите по отбрана на страната, оцеляване при терористични актове, история и настояще на въоръжените сили, мисия и задачи на армията и т.н.

Учебните помагала са отпечатани във Военното издателство в тираж 6000 броя. Книжката за 9-и клас има 70 страници, а за 10-и – 94. „Над 2200 души кандидатстват за 370 вакантни места за войници в Сухопътните войски”, съобщи полк. Стаматов. От МО пък обясниха, че такъв наплив от мераклии за редници отдавна не е имало. Поради тази причина срокът за медицинските прегледи на кандидатите е бил удължен заради допълнително желаещи близо 150 души. Въпреки че е изтекъл, от ведомството се съгласили да отпуснат още няколко дни, за да не се получи дискриминация.

Всички прегледи са за сметка на бюджета на МО. От 2000 мъже и жени, явили се пред медицинските комисии, докторите са дали положителна оценка за годност за военна служба на 1420 от тях./КРОСС/