Ако заради снега работник не отиде на работа, шефът му дължи половин надница

Работещите, които не могат да се явят на работа заради бедствена ситуация, имат право на обезщетение, съобщиха от Главна инспекция по труда.

Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата, установена за страната (420 лева).
Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на заплатата. Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

При снеговалеж, дъжд, вятър, ниска температура, мъгла шефовете трябва да преценят доколко тези неблагоприятни климатични условия могат да застрашат живота и здравето на работниците им и да вземат съответните мерки. Такива могат да бъдат промяна на работното време, въвеждане на по-чести почивки, промяна на типа работа, като се възлага такава, която е по-безопасна при дадени условия, осигуряване на подходящи лични предпазни средства, на помещения с условия за възстановяване на топлинния баланс на организма, припомниха още от ГИТ.

Работодателите са длъжни да пазят живота и здравето на кадрите си в студа. Във фирмите трябва да има осигурени достатъчно количество топли напитки и други течности, както и наблюдение и връзка с трудещите се на открито или в изолирани помещения.