Антикорупционният закон не мина

В последния парламентарен ден преди депутатската ваканция депутатите посякоха законопроекта на борбата с корупцията по високите етажи на властта на вицепремиера Меглена Кунева и отказаха да го обсъждат, като прекратиха дебатите с процедурни хватки.

След два часа дебати законопроектът за антикорупционен закон не успя да мине на първо четене. Срещу законопроекта се изказват от всички ПГ с изключение на Реформаторите. След двучасовите дебати реформаторите предложиха удължаване на времето, но мнозинството отхвърли предложението. Бяха направени три опита за удължаване на времето, за да се стигне до гласуване.От БСП обаче се обявиха против нарушаването на правилника на парламента, тъй като вече предложението за удължаване на дебатите беше отхвърлено. Това накара председателят на НС Цецка Цачева да свика извънреден председателски съвет, за да накара депутатите да продължат дебата по законопроекта.Предложеният антикорупционен закон е пряко свързан с реформата на съдебната система, заяви по-рано вицепремиерът Меглена Кунева пред БНТ.

Няма съдебна реформа без добро антикорупционно законодателство… Днешното гласуване се наблюдава и в България и от европейските ни партньори.

Кунева прогнозира сутринта, че ако няма напредък по закона и днес има пречки на първото гласуване, България я очаква лош мониторингов доклад след посещението на Европейската комисия през септември.Вицепремиерът очаква подкрепата на всички партии, които подкрепят правителството, и добави че е нямало особени разногласия при обсъждането на проекта в парламентарните комисии.Вероятно хората, които са против съдебната реформа, ще са против и антикорупционния закон, каза тя,цитира Кросс.

Законът за предотвратяване на корупцията се отнася до лица, заемащи висши публични длъжности, с който трябва да се гарантира, че борбата с корупцията ще се води по нов начин и с нов орган. Срещу законопроекта се обявиха от БСП и ДПС. И от двете партии изразиха съмнения около независимостта на на бъдещото бюро за борба с корупция. В повечето изказвания те прогнозираха, че ще започне лов на вещици. Другите забележки са около приемането на анонимни сигнали и намаляването на глобата от 5000 лв. на 1000 лв. на чиновниците, които не са подали декларации за конфликт на интереси.