Антиправителствени протести – ден 71

ostavkaМасово ядене на яхния пред Министерството на труда и социалната политика  е организирано от граждани в 71-вия ден на антиправителствени протести. Повод за демонстрацията са  думите на министър Деница Сачева тази сутрин, че егото ѝ отдавна е задоволено и “разговори с дъх на яхния не са ѝ специалитет”.  Проявата започна в 18.30 часа.

За поредна вечер недоволни от работата на кабинета и на главния прокурор се събраха в т. нар. триъгълник на властта с искане за оставките им.

Днес на дневен ред стои искането за оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева,заради принудителното извеждане на майките от инициативата „Системата  ни убива“ от парламента,  които часове наред отказваха да напуснат сградата, докато депутатите не разпишат декларация за разпускане на народното събрание.

Протестиращите остро осъдиха действията на служителите от Националната служба за охрана (НСО), участвали в акцията по извеждането, а днес към призивите за оставка на Караянчева от страна на “Изправи се.БГ” и “Системата и убива” се присъединиха и депутатите от БСП и ДПС.

В 71-вия ден на протести недоволните замеряха сградата на парламента със сливи, круши, яйца, балони с вода и тоалетна хартия.

Малко по-късно протестът премина в шествие до Орлов мост, с поетапно затваряне на улици  и булеварди в столицата.

Днешните демонстрации в страната отново се провеждат под знака на подготовката за третата част на “Великото народно въстание”. Протестиращите  ще се съберат на площад “Независимост” на 22 септември.

А на 30 септември, от 16:00 часа пред сградата на Община Бургас ще има не-протест, който в последствие ще се пренесе пред сградата на Областна администрация. Основна тема отново ще бъдат оставките. Този път обаче участниците  от ОЗБГ ще настояват да се оттеглят кметът на Бургас Димитър Николов, заместникът му в сферата на строителството  инж. Чанка Коралска и областният управител Вълчо Чолаков, заради  скандала  в парк Росенец.