Антиправителствени протести – ден 85

protesti10Антиправителствените протести продължават  85-ти ден. Хората се събраха пространството между президентството и Министерския съвет, с искане за оставката на кабинета на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Както обикновено камионът с озвучителна техника блокира движението по бул. “Цар Освободител“ в столицата.

Културните дейци на България застават зад исканията на протестиращите улицата с 18 мотива. Те заявяват, че зад тях не стоят политически формации. Днес 123-ма интелектуалци с отворено писмо поискаха 5 оставки –  на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, на председателя на НС Цвета Караянчева, на председателя на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов, както и на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

От трибуната тази вечер Арман Бабикян оповести резултатите от гласуването в Комисията за гжраждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента, а именно: с 35 гласа „за“ 30 „против“ и 1 „въздържал се“ Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламентът прие резолюция за България, в която се настоява Европейската комисия да продължи мониторинга над съдебната реформа и борбата с корупцията в България в рамките на механизма за сътрудничество и проверка.

Бабикян прочете някои точки от решенията на Комисията, в които са отразени и протестите в България. Става дума за независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите. Тя ще бъде обсъдена на пленарната сесия на Европейския парламент в понеделник.„В Брюксел мислят същото, което мислим ние тук и по всички площади на България”, каза той.

Според “Отровното трио“ резолюцията на Комисията е резултат именно от продължаващите вече 85 дни на недоволство срещу властта.

Протестиращите реагираха с освирквания и скандирания – “оставка“.

Коментарите от трибуната са, че – “Европа чува исканията на протеста“.

Ораторите изразиха очакванията си за мащабна демонстрация в събота, за когато е обявено и 4-то издание на т.н. “Велико народно въстание“.

По традиция след националния химн част от хората се отправиха в обичайното шествие от триъгълника на властта по бул. “Цар Освободител“ до Орлов мост, където блокираха движението по кръстовището.

Освен в София,  хората  изразяват недоволството си в други градове на страната като Пловдив, Стара Загора, Благоевград и други, а в чужбина днес протестиращи посрещнаха премиера Борисов на заседание на ЕС в Брюксел със скандирания за оставка.