Апелативен съд – Бургас измени присъда за убийство

sydiqБургаският апелативен съд измени присъда и намали наказанието „лишаване от свобода“ на 37-годишния Мариан Ч. от гр. Бургас.

Мъжът е признат за виновен в умишленото умъртвяване на майка си Бинка Ч., извършено на 09.03.2018 г. в семейния апартамент в гр. Бургас, к-с „Лазур“. Деянието е извършено, чрез нанасяни удари с ръце по жизнено важен орган – главата и шията, стискане на шията й с ръце, което довело до спиране на сърдечната дейност, причинило „вагусова смърт“ на пострадалата.

Пресофисът на Апелативен съд – Бургас припомня, че делото на първа инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, като подсъдимият е осъден на 11 години „лишаване от свобода“.

Въззивната инстанция не е приела извода на окръжния съд в гр. Бургас за убийство извършено с „особена жестокост“ и е оправдала подсъдимия по това обвинение.

Апелативните съдии са наложили наказание за извършеното умишлено деяние в размер на 10 години „лишаване от свобода“, след редуциране с една трета, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

Решението подлежи на обжалване и протестиране в петнадесет дневен срок от получаване на писмените съобщения за изготвянето му пред Върховния касационен съд на Р България.