Астрономическата есен настъпва на 22 септември, в 17:21 ч.

Астрономическата есен настъпва  на 22 септември, в 17:21 часа българско време.   Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е през  септември в Северното полукълбо и през март в Южното полукълбо. Есенни са месеците – септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май – в Южното полукълбо.

Още от днес започва захлаждане, а температурите ще паднат под 20 градуса. Във вторник температурите ще са 15-20 градуса в цялата страна. Ще вали и ще гърми. В страната ще влезе доста студен въздух, а по високите части ще дори има слани.  Лятото обаче няма да ни напусне напълно. До края на септември, а и през октомври, ни очакват още слънчеви дни, но температури над 30 градуса не се очакват.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало /т.нар. циганско лято/, има и умерени до по-ниски температури към неговия край.Със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон – зимата.