Атанасова и Белазелков станаха конституционни съдии в отсъствието на президента

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков официално станаха конституционни съдии. Двамата положиха клетва в отсъствието на президента Румен Радев.

„Като встъпвам в длъжността съдия в Конституционния съд, заклевам се да спазвам добросъвестно задълженията си, възложени в Конституцията и Закона за КС. Заклех се!”, гласеше клетвата на двамата нови съдии, предаде Агенция “Кросс.

По закон на церемонията трябваше да присъстват държавният глава, председателят на парламента и шефовете на висшите съдилища. Президентът обаче реши да не уважи събитието,защото според него полагането на клетва за спазване на Конституцията на фона на сериозни съмнения за нейното нарушаване е несъстоятелно.

“Държавният глава не приема думите да противоречат на действията, а церемонията да замени принципите”, пише в позицията на президента.

На 23 януари президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Съдът образува дело по това искане, както и по искането на депутати от „Възраждане“, „Има такъв народ“ (ИТН) и „БСП за България“ срещу избора на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Докато двамата нови конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков полагаха клетва, пред сградата на Конституционния съд се проведе протест.

Недоволните от решението на Народното събрание решиха да “пият по кафе” в знак на несъгласия със случващото се на метри от тях. Стигна се и до сблъсък на входната врата на съда, след като представители на “Боец” не бяха допуснати да влязат.

“Искахме, като най-активната НПО в България, да бъдем свидетели на това събитие и да зададем своите въпроси”, заявиха от организацията.

Велислав Величков от “Правосъдие за всеки” обясни, че от организацията не са съгласни с назначенията. “Това е порочна процедура, която се очаква окончателно да завърши. Не може да се продължава с политическите назначения. При изборите на ВСС ще алармираме сериозно, ако отново процедурата бъде заменена с партийни сделки, сключени на тъмно”, посочи той.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *