Баницата с късмети- традиционна за Нова година

Трапезата на новогодишната нощ трябва да е богата и изобилна, за да се гарантира берекетлийска година. Дряновите пъпки – късметчета се изгарят в огнището, в джоба си всеки трябва да има паричка, за да не страда от безпаричие през годината. Баницата е едно от традиционните ястия в българската кухня.  В първите минути на Новата година се разрязва „най-важната” баница – тази с късметите. Традиционно тя се приготвя или със сирене.

Обичаят у нас е за късметите да се използват клончета от дрян. В миналото домакинята е наричала всяка клонка със съответния късмет – здраве, пари, сватба, бебе, работа, мързел. Популярна е практиката в огнището да се хвърлят дряновите пъпки и по разпукването им се гадае за здравето на членовете на фамилията.

Има и брачни гадания – запазеният първи залък от баницата се пази, слага се под възглавницата, а сънят казва кой ще е бъдещият жених/невеста.

Днес късметите се изписват върху листчета.  Използва се алуминиево фолио, в което се завиват хартиените бележки и се поставят в баницата. Други  закрепят късметите върху клечки, които се забучват върху вече опечената баница. Вместо в баница, може да се  приготвят късметчетата във формата на висулки за елха, които да се пръснат по борови клончета или по самото празнично дръвче. Всеки член на семейството или гост трябва да си избере късмета сам. Може да се  организира игра – със завързани очи, така че човек  да трябва да си издърпа късметчето от клона “слепешката”.

Вместо традиционните думички (здраве, щастие, късмет…) и импровизирани рими, може да се сложат цитати на популярни личности и да се изпишат вместо пожелание. Това също може да се превърне в игра от типа “Кой е казал:…”.

Най-желаните късмети  от българите са следните:  64% искат здраве, 10% искат любов, а останалите проценти се разделят между пари и бебе. Така или иначе посланията в първите минути на Новата година са чакани и създават много положителни емоции и най-вече радостни  очаквания от това, което предстои. А всеки иска през 2017 г. да му се случват само хубави събития.