Бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от 5 декември

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че към настоящия момент МВР няма информация къде се намира Петко Сертов. Няма и данни колата на бившия шеф на ДАНС да разполага с GPS- система, както твърди бившата говорителка на агенцията Зоя Димитрова. “Малко се говори за колата, с която е тръгнал Сертов”, заяви бившият говорител на ДАНС Зоя Димитрова по Нова тв.

“Колата има GPS. Според мен МВР отдавна знае къде е тя, къде е спряна, защо е спряна, има ли следи от насилие. Според мен МВР има достатъчно основание да прави достатъчно изводи”, допълни тя.

Каквото има, всичко ще бъде извадено на масата от колегите, за да види обществото първо – какво е направено, какво ще се направи допълнително и евентуално това, което очаквам – да обявят автомобила, който издирваме също, публично – номера, марка, цвят и т.н. Единственото, което се знае, е с каква кола е отпътувал и кога, по първоначални денни, каза Лазаров. На въпрос защо се е стигнало до издирване чрез „Интерпол” Лазаров отговори, че това са абсолютно реални способи, които са необходими да се проведат в една такава процедура.

Бившият шеф на ДАНС е в неизвестност от 5 декември.

На пресконференция на СДВР стана ясно, че Петко Сертов за последно е управлявал Опел „Астра” – светлосив металик с регистрационен номер СА2987РМ – модел 2009 година. Превозното средство за последно е засечено в центъра на София.

Продължава работата по установяване и изземане на видеозаписи от общински и частни камери в района. Нямаме категорични факти за посока, която е поел. Изтеглил е определена сума пари в района на НДК, която не е необичайно висока за начина на живот, който е водил Петко Сертов. Този факт може да ни помогне да установим движение на издирвания в определен диапазон от време, обясни началникът на СДВР Младен Маринов. Той отказа да назове размера на сумата, защото е лична информация.

Маринов призова гражданите, които имат информация за него, да се обаждат на телефон 112.

„Работим съвместно с „Криминална полиция” и ДАНС по установените факти, с които разполагаме”, допълни началникът на СДВР. Поддържаме връзка с контактния център на „Гранична полиция”, както и с абсолютно всички съседни държави. Постъпила е информация, че до момента на изчезването си не е регистрирано Петков Сертов да е пресичал някоя от границите”, каза от своя страна на брифинга Светлозар Лазаров.

В момента, в който бях уведомен за казуса „Сертов”, сме се свързали с Висшата касационна прокуратура, Държавна агенция „Национална сигурност”, както и с политическото ръководство, обясни главният секретар на МВР.

“Нямаме данни Петко Сертов да е има финансови проблеми. Сумата, която е изтеглил, е обичайна за него. Два пъти на месец е теглена подобна сума от него”, допълни още Светлозар Лазаров, цитиран от Кросс. Лазаров каза още, че имал намерение да изпрати хеликоптер в Южна България, който да се включи в издирването Петко Сертов, но метеорологичните условия не позволили летателният апарат да излети вчера.

До момента нямаме потвърдена версия и затова работим по всички възможни, докато не бъде изключена някоя, заяви той.

А хипотезите са няколко: от пътен инцидент до самоубийство, отвличане и убийство.

Първоначалната версия беше, че Петко Сертов е отпътувал с “Фолксваген Голф” – кола, която не е на семейството, заяви синът му Детелин пред “24 часа”.

За да се установят посоката и маршрутът, по които е поел Сертов, от СДВР преглеждат стотици видеозаписи на охранителни камери в София. Фолксвагенът не бе засечен на някой от записите.

От подробните показания на съпругата на Петко Сертов – Емилия, и на други негови близки полицаите разбрали, че на бившия зам.-шеф на БОРКОР често му се случвало да излиза от дома си без мобилни телефони. В много от тези случаи часове по-късно Сертов се обаждал на жена си, за да ѝ каже, че е забравил джиесема си и че ще се прибере. Първоначалните данни, които сочели, че бившият контраразузнавач е направил хотелска резервация часове преди да замине, също не са потвърдени до момента от полицията.

Последно Сертов е разговарял със съпругата си по телефона в петък на обяд, когато тя била на работа, а той в дома си. Със сина си Сертов се е чул по телефона в четвъртък, ден преди мистериозно да изчезне.

Петко Сертов никога не е бил охраняван от НСО. Не се е възползвал и от специализиран транспорт.