Благовещение е днес

Благовещение се празнува на 25 март.Утвърден е в Православната църква през 7 век.На днешния ден християните величаят паметното събитие-възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос. Затова много хора очакват да видят чудото отново в нощта преди Благовец и да си пожелаят богатство и късмет.
Макар да е във Великия Пост, поради своята голяма празничност, може да се яде риба.. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвя и „нещо зелено“ (коприва, спанак, лапад и др.). Пече се пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.
Има и различни суеверия. На този ден се става рано, за да е богата годината.Всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари.
Каквото човек прави през този ден и както премине той, такава ще е цялата година – спокойна или притеснена, весела и празнична или навъсена и сърдита.
Според народните вярвания, на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова се пробиват ушите на малките момиченца. Също се вярва, че през деня всяка отрова губи силата си. Свързан с това обичай е стопаните да премитат къщите и дворовете си и да палят огньове, които да прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина, жените не докосвт през деня игли, куки или конци
Празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна, Ева, Евангелина, Добрин, Добринка, Добромир, Добромира, Добрина и др.