Близо 30 души загинаха при експлозии в Брюксел

Близо 30 души загинаха при експлозии в Брюксел тази сутрин.

1d52adc117f9a00971f9e1d5f92c89d0Две силни експлозии на летището в белгийската столица отнеха живота на 17 души и раниха десетки други, по последни данни на местните медии. Около 10,40 часа още един взрив е прогърмял в метрото в Брюксел, този път на станция „Шуман”, където се намира сградата на ЕК.Взривът е убил най-малко 10 души, според местната полиция, цитирана от ТАСС.

Транспортът до летището е спрян, а всички пътници са евакуирани.

Белгийските власти официално обявиха, че има жертви в резултат на серията от кървави атентати.

Въведено е частично извънредно положение и най-висока степен на тревога от 4 степен.

Свикан е Съветът за национална сигурност на Белгия.

Нивото на тревога е обявено за цялата територия. Създаден е специален колцентър, където близки на жертвите и гражданите могат да получат повече информация.

Повишеното ниво за сигурност засяга железопътни гара, летища, ядрени централи, пристанището в Антверпен. Затворени са също така и всички музеи.

Към този момент няма данни за загинали или ранени български граждани, съобщиха от МВнР.

Взривовете са само четири дни след ареста в Брюксел на предполагаемия участник във въоръжените нападения в Париж Салах Абдеслам, при които загинаха 130 души.

Според информаците, вчера е получен сигнал за предстоящ атентат. В получената информация не е било уточнено къде точно ще бъде извършено нападението.

Инцидентът идва 4 дни след като в Брюксел беше ранен и арестуван Салах Абдеслам – един от заподозрените за организацията и извършването на джихадистките атаки в Париж на 13 ноември. Днес в Белгия трябваше да започне и разпита на Абдеслам. Местните медии твърдят, че има връзка между двете събития.

България осъди остро терористичните атаки.Остро и решително осъждам днешните брутални терористични атаки в Брюксел. България застава редом до Белгия в знак на солидарност срещу тероризма, заяви министър-председателят на Р България Бойко Борисов в изявление, цитирано от правителствената информационна служба.
“Брюксел не е просто белгийската столица. Това е столицата на обединена Европа. Това е сърцето на една общност, към която България принадлежи. Днес повече от всякога всички европейци трябва да покажем на целия свят, че няма да позволим на тероризма да разруши нашата цивилизация. Знам, че ще го направим по най-убедителен начин, защото това е част от нашите общи ценности, от нашия общ морал и култура. Искам да уверя приятелския белгийски народ и неговото правителство, че България е заедно с тях в този труден момент и могат да разчитат на всяка възможна наша подкрепа и солидарност. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семействата на загиналите и пожелания за бързо възстановяване на пострадалите”, казва още премиерът.

„Новината за терористичните актове на летище „Завентем” и метрото в Брюксел, довели до убийството на невинни граждани и десетки ранени, дълбоко ме потресе и наскърби. Република България остро осъжда тези актове на насилие. Подобни прояви, насочени срещу мирни граждани, не могат да бъдат оправдани по никакъв начин”, се казва в съболезнователна телеграма на президента Росен Плевнелиев до белгийския крал Филип.
„От името на българския народ и от мое име, приемете най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите. В този тежък момент, бих искал да изразя нашата съпричастност и съчувствие и да пожелая бързо възстановяване на пострадалите”, посочва Плевнелиев. КРОСС