Блокади на пропускателните пунктове по границата ни с Гърция и днес

Блокади на пропускателните пунктове по границата с Гърция се очертават и днес, след като протестиращите фермери отказаха да преговарят с правителството за реформата в социалното осигуряване. Преминаването на тежкотоварни автомобили през Кулата бе спряно вчера вечерта. Очаква се Илинден-Ексохи да бъде блокиран отново след 10 часа тази сутрин.

Гръцките фермери, недоволни от планираното увеличаване на осигуровките, се канят да продължат пътните блокади в южната ни съседка поне още седмица.

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция. Пътят за и от Пелопонес също се оказа преграден за дълго време. Част от протестиращите се събраха в Никея, край Лариса, и взеха единодушно решение да разширят и удължат времетраенето на блокадите, докато правителството не изпълни исканията им. Освен отмяна на плановете за драстично покачване на социалните осигуровки, те поискаха същото и за данъчните увеличения от края на миналата година. Исканията на фермерите не спряха до тук. Те поискаха освобождаване от всякакво облагане на дизела и на 12 хиляди евро от годишните си доходи плюс премахване на ДДС върху оборудването си. В същото време те отхвърлиха предложението за преговори с аграрния министър Вангелис Апостолу, които трябваше да се състоят утре в парламента, съобщава Кросс. Вместо това, фермерите ще се преместят тракторите си на площад „Синтагма”, докато не бъдат изпълнени исканията им.