Бойко Рашков: Главният прокурор поддържа връзки не само с една партия

Главният прокурор се самообвини в политически връзки с действащи политици и партии от настоящия парламент. Той поддържа политически връзки не само с една партия. Това каза депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков в предаването „На фокус” по Нова телевизия, цитира Кросс.

По думите му постигнатия консенсус между политическите партии за приемане на механизма за контрол над главния прокурор Иван Гешев е възприел като предателство спрямо него. И припомни, че в предходния парламент ГЕРБ е бранел Гешев и неговите заместници, правейки всичко възможно да се забави първото четене на законопроекта и да не стигне до второ. Промяната в позициите на ГЕРБ и ДПС той обясни с обществения натиск.

По думите му знакови дела са били държани „на трупчета“ в прокуратурата години наред и са използвани като средство за изнудване. „В момент, в който те застрашат като пост в съдебната система, ги изваждаш на повърхността. Това е нож с две остриета – от една страна може да засегне тези, срещу които ще  предприеме процесуални действия, от друга страна – ще покаже собствения си морал”, коментира Рашков.

Чрез действията си Иван Гешев уронва авторитета на съдебната власт и това е особено видно в последните дни, посочи той.

„Ако имаме Инспекторат, ако имаме Висш съдебен съвет, само за думите, че политическата класа е „боклук”, Гешев трябва да излети от поста главен прокурор”, заяви Рашков.

Той посочи, че самият главен прокурор е признал, че е възложил случая „Барселонагейт“ на свой близък. „Защо? За да може да командва пряко и директно какъв да бъде изходът от тази проверка. Гешев допусна няколко грешки при тази пресконференция, една от която е и тази“, обясни Рашков.

Според него няма да се стигне до съставяне на правителство с първия мандат.