Борисов и Медведев поднесоха венец пред Паметника на незнайния воин

medvedev-borisovПремиерът на Русия Дмитрий Медведев пристигна в България. Церемонията по официалното му посрещане пред храм-паметника “Свети Александър Невски” в София започна със звуците на гвардейския духов оркестър. Беше приет официално строят от двете делегации. Премиерите Борисов и Медведев поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин.

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпораци я за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.В пленарната среща на двете делегации от българска страна с премиера Бойко Борисов ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, и министрите Владислав Горанов, Бисер Петков, Емил Караниколов, Теменужка Петкова и Николина Ангелкова.

Сътрудничеството между България и Русия в енергетиката е една от основните теми на двудневното официално посещение на руския премиер Дмитрий Медведев у нас. Той пристига по покана на българския си колега Бойко Борисов, а програмата му за днес предвижда среща и с българския президент Румен Радев.

През май миналата година след разговора в Кремъл между Борисов и руския президент Владимир Путин стана ясно, че „Турски поток“ завива към България. По тази втора тръба ще тече руски газ към страната ни. Все още обаче няма яснота какви количества от този руски газ, анонсиран като 15 млрд. куб. метра, ще се транзитират през България и колко ще се търгуват през газовия хъб “Балкан”, проект, който е подкрепен от Европейската комисия.

Преди дни Борисов отново подчерта, че газоразпределителят край Варна е приоритет за страната ни.

„Ако го няма хъба, думата транзит е забранена, ще ни обиколят, както ни обикалят досега. Ние се борим за него, защото той гарантира да остане същото количество газ, което имаме и сега“, каза премиерът.

Проектът АЕЦ „Белене“ е другата енергийна тема от двустранен интерес на фона на вече предприетите стъпки за търсене на стратегически инвеститор. Който и да го строи, ще трябва да работи с конструктора на реакторите „Росатом“, макар че те вече са българска собственост.