epa05413176 British Home Secretary Theresa May waves to members of the media outside of The Houses of Parliament in London, Britain, 07 July 2016. Theresa May and Andrea Leadsom will battle for the leadership of Conservative party after Michael Gove was eliminated in the second ballot on 07 July 2016. EPA/HANNAH MCKAY
 

Британският премиер Тереза Мей официално получи от ЕС две седмици отсрочка, за да се подготви Обединеното кралство за напускането на Съюза. Т.нар. “Брекзит” бе отложен с 14 дни и ще се състои на практика на 12 април, вместо на 29 май.

Мей ще трябва да използва тези допълнителни дни, за да убеди представителите в Парламента да подкрепят договорената от нея сделка с ЕС. В противен случай Великобритания ще се откъсне от Европейския съюз без извънредни договорки. Това е и един от все по-често спряганите като вероятни сюжети.

Британският премиер искаше отсрочка до 30-и юни. Самите евролидери също предложиха първоначално по-дълга отсрочка, но само до 22-ри май, когато започват евроизборите за нов парламент. В последствие обаче дипломатите решиха, че Мей не е достатъчно убедителна в уверенията си, че ще успее да привлече на своя страна Парламента.

Междувременно стана ясно, че ако Великобритания продължава да бъде в ЕС по време на изборите през май, тя ще трябва да участва в тях.