България изостава трайно от Румъния в областта на правосъдието

България изостава трайно от Румъния в изпълнение на целите на наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи, заяви пред БНР досегашният говорител на ЕК Марк Грей.

Очакванията Европейската комисия са били, че наблюдението в областта на правосъдието и вътрешния ред в България и Румъния ще даде резултати в значително по-кратък срок, отбеляза Грей: „Ако трябва да бъда честен, не мисля че през 2006 г. някой е гледал на мониторинга като на нещо, което осем години по-късно ще бъде все още тук. Предпазните клаузи неслучайно бяха заложени за срок от три години след присъединяването. Но положението е такова, каквото е. Нямам никакви съмнения, че новата комисия, както и досегашната, ще работи справедливо и открито спрямо България и с Румъния, за да се постигнат нужните резултати”.

Без да споменава изрично двете държави, Грей не отрече, че България трайно изостава спрямо Румъния в изпълнението на целите на наблюдението. „В последните доклади, от януари, видяхме различни констатации и заключения за двете страни. Справедливо е да добавя, че от публикуването им досега нищо не показва, че тенденцията се е променила”.

За разлика от България, последните доклади отчетоха сериозния напредък на Румъния в редица области.