Българският туризъм записа рекорден за ЕС спад

Трупат се все по-противоречиви данни за българския туризъм. По данни на Евростат страната ни е с най-голям спад на нощувките в целия ЕС за изтеклата година. Намалението не е драстично – то е само с 1.4%, но е факт, че само четири държави от ЕС отчитат отлив и нашата е сред тях. В същото време Румъния печели “точки”. Северната ни съседка отчита 16% повече туристически нощувки за 2015 г., което е рекорд за Евросъюза. И Словакия се радва на отлични резултати – с над 12% повишение. Средно за 28-те страни членки ръстът на заетите легла за 2015 година е 3.2% на сто. На второ място след България по спад на нощувките са Латвия с 1.2% и Естония с 0.5%, пише “Сега”.

В същото време много чуждестранни класации и медии дават ласкави отзиви за България като място за почивка, като открояват прекрасната природа и ниските цени. България е третата най-гостоприемна страна в Европа след Словакия и Сърбия, твърди например порталът Hotel.info, който е направил рейтинг за съотношението цени-качество на хотелските услуги на базата на отзивите на гостите. Той е доста представителен – Словакия например е станала №1 в тази класация с гласовете на над два милиона посетители. След България изостават страни като Гърция, Швейцария и Полша.

България фигурира и в друга скорошна класация – на сайта roughguide.com за най-прекрасните девствени плажове в Европа. Там в челната десятка е поставен Синеморец като изключително красиво и спокойно място, като се отбелязва, че такова съчетание вече е рядкост за Българското Черноморие.

На какво всъщност се дължи слабата “реколта” през 2015 г.? При това Евростат отчита 1.4% спад на нощувките, а броят на туристите е намалял далеч по-отчетливо, със 7.5%, коментира пред “Сега” директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. По думите му през изтеклата година у нас са влезли 7.45 млн. туристи, а спадът се дължи изцяло на отлива на руснаци. Равносметката сочи 150 хил. руски туристи по-малко. Това се дължи на влошените отношения между Русия и ЕС, довели и до взаимно налагане на санкции.

За 2016 г. обаче туроператорите виждат огромни ръстове на заявките и резервациите. Според експерти причината за това са скорошните терористични събития, които са довели до отлив на туристи от дестинации като Египет, Тунис и Турция. По думите на Драганов обаче заявките за настоящата година показват и завръщане на руснаците по родните курорти. “Заради разрива в отношенията между Турция и Русия съседната ни държава ще загуби руските си туристи”, каза Драганов и обясни, че останалите любими и достъпни дестинации за руснаците са България, Гърция и Кипър, цитира Кросс.

1 коментар

  1. "В същото време много чуждестранни класации и медии дават ласкави отзиви за България като място за почивка, като открояват прекрасната природа и ниските цени."
    Прекрасната природа, която всячески се стремим да унищожим?
    Ниските цени поддържащи ниския стандарт и ниският прираст, ако го има въобще?
    Интересна дилема се получава, отвън или получават лъжлива информация подаде от Нас или се стремим да излъжем себе си пред очите на света?