Бюджет 2014 влезе в парламента

Очаква се депутатите да обсъдят на първо четене и проектите за държавния бюджет за 2014 година и бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване.

Правителството предвижда най-много пари за социални разходи и подкрепа на най-уязвимите групи.

От догодина минималната работна заплата, съответно и майчинството през втората година, ще бъдат 340 лева. Детските надбавки за първо дете ще запазят размера си от 35 лева на месец, но за второ ще се вдигнат на 50 лева. Максималният осигурителен доход ще се увеличи с 200 лева – до 2 400.

Предвижда се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1-ви юли 2014-а година да стане 154 лева. Социалната пенсия за старост да се увеличи на 113 лева, както и максималният размер на получаваната една или повече пенсии до 840 лева. Също от 1-ви юли 2014-а година всички пенсии ще бъдат осъвременени с 3 на сто по т.нар. швейцарско правило.

Догодина се очаква икономиката ни да отбележи ръст от 1,8 на сто. С този процент ще бъде и инфлацията догодина, както и дефицитът в държавната хазна.

В същото време страната ни ще увеличи дългът си, като той може да скочи най-много до 18 млрд. лева.

Въпреки че управляващите определят фискалния резерв като един от основните буфери в бюджета, те запазиха текста, според който в края на декември догодина резервът не трябва да бъде по-малко от 4,5 млрд. лева.

Предвижда се с част от здравноосигурителните приходи по бюджета на НЗОК да се формира ресурс, с който да започне изпълнението на приоритети в здравния сектор.

В проектобюджета няма промяна на съотношението на работодател и работник за останалите осигурителни рискове като те остават 60 към 40 на сто. Максималният месечен размер на осигурителния доход става 2400 лева.

В бюджета на НЗОК се предвиждат приходи в размер на 2,823 млрд. лева като от здравноосигурителни вноски се очакват над 1,8 млрд. лева./КРОСС/